Начало / Статии / Статии - България

Вижте най-голямата пеперуда в света в Бургас (имате 2 дни!)

Автор

/

Имате два дни!

Няма нужда да пътувате до родните земи на най-голямата пеперуда на света (остров Борнео, Южен Китай и югоизточната част на Азия), за да я видите, защото екземпляр на уникалното насекомо се излюпи в бургаския експозиционен център „Флора“.

Това е Attacus Atlas, наричана за по-кратко Атлас.

Най-голямата пеперуда на света

Тази пеперуда е толкова голяма, че в тъмното често я бъркат с птица. Размахът на крилете й достига до 30 см, а отдалеч прилича на глава на кобра, което отблъсква неприятелите й. Тъй като се излюпва без хоботче обаче, живее само 2-3 дни, докато й стигнат запасите от стадия на гъсеница.

Пеперудата - кобра

Пеперудата Атлас има невероятни умения за защита - горната част на крилете й прилича на глава на кобра. За да е още по-голяма приликата, когато се чувства несигурна, тя пада на земята, за да прилича още повече на опасната змия. Това отблъсква враговете й.

Изложбата на пеперуди в Бургас

Изложбата "Живи пеперуди" е един авторски проект на Регионален исторически музей и Община Бургас. Във "Флората" има излюпени няколко вида пеперуди, като посетителите могат да докоснат и да се снимат с някои от тях.

Изложбата е отворена за разглеждане всеки ден между 9 и 20 часа до края на месец август. Очаква се още четири какавиди да се отворят всеки момент.

>
27 юли 2017 г.

Тагове

любопитно

пеперуди

новина

новини

Забележителности наоколо

Избрани оферти