Начало / Статии / Статии - България

Еднодневен маршрут от Бургас до Резово

Автор

/

Маршрутът, който може да направите, ако сте в Бургас, включва следните места: БургасЦаревоАхтополСинеморецРезово.


Забележителностите, които ще видите минавайки през този маршрут, са Църквата „Успение Богородично”, която има дълга и интересна история, Резерват Ропотамо, който включва в себе си няколко по-малки резервата: "Змийския остров", "Аркутино", "Морски пелин",  Плажа Силистар, който е сгушен сред гората, тих и спокоен, покрит със златист пясък и Село Резово - най-югоизточната точка на България.

Продължителност: 1 ден
БургасЦарево -  66 км
ЦаревоАхтопол – 13 км
АхтополСинеморец – 6 км
Синеморец - Резово - 11 км

Църква „Успение Богородично” - Царево

Църквата „Успение Богородично” има дълга и наситена история. Разположена е на около 2 км от Царево. В миналото е носела името на църквата „Св. Троица“ (построена през 1810 г. и достроена през 1831 г.), която изгаря до основи, а на нейно място се намира днешната църква „Успение Богородично”, построена през 1895 г.

Църквата е трикорабна, като трите кораба са разделени по пет колони. Пространството около олтара е много обширно. Там има и една апсида.

Резерват Ропотамо - Ахтопол

Ропотамо е река в Югоизточна България, която се влива в Черно море. Тече в дълбока, тясна и гориста долина. По-голямата част от долината на реката е лонгоз с гори от дъб, ясен, бряст, габър и др. В реката живеят многобройни рибни видове. Около устието на реката се е образувал голям лиман, ограден от Черно море, плавателен за малки съдове. Този район е обявен за резерват Ропотамо.

Лонгозът е поразяващ с красотата си растителен свят. Високи явори и други видове дървета са се вплели и надвесили клони над спокойните води на реката. В парка обитават редки птици, диви свине, сърни и елени. В по-плитките участъци, разположени близо до бреговете, растат водни лилии и блатна тръстика. В границите на резервата се срещат 257 вида птици, от които 71 вида присъстват в Червената книга на България.

Резерват Ропотамо включва в себе си няколко по-малки резервата: "Змийския остров", "Аркутино", "Морски пелин". В "Змийския остров" са защитени няколко вида кактуси и има голямо изобилие от  змии. "Аркутино" е блато  с растителност от тръстика, папур и лилия. "Морски пелин" е прочут с богатото си находище на морски пелин, важен за фармацевтичната промишленост.

В последните години екологичният баланс на резервата е нарушен, вследствие на неконтролирания туристически поток и засиленото строителство. За да бъде запазена природата  на резервата от по-нататъшни посегателства от 1992 г. статутът му е променен на резерват със строг режим.

Плаж Силистар - Синеморец

Последният плаж преди границата ни с Турция е на 5 км от с. Синеморец и се нарича Силистар. Това е най-красивият и все още див и чист залив по нашето Черноморие, сгушен сред гората, тих и спокоен, покрит със златист пясък. Дължината на плажната ивица е 1 км, а широчината -  50 м. В единия край на плажа се издигат скали до устието на р. Силистар, а в другия - Странджа планина.


Брегът е живописен, а местността е уникална и с това, че е обитавана от повече от 550 вида растения, над 30 вида сладководни и проходни риби, 40 вида бозайници и около 200 вида птици. Тук гнездят редки и защитени птици като скалния орел, черния щъркел и др. През 1992 г. с цел да бъдат запазени тези биологични видове, Силистар е обявен за защитена местност. 

Село Резово

Най-югоизточната точка на България се намира на устието на река Резовска при село Резово. Тук, по билото на Странджа планина преминава границата ни с Турция, която започва от устието на реката.  Резово се намира на най-южната точка на Черноморското ни крайбрежие и има богата древна история.


Името си носи от Резос, тракийски цар, който според "Илиадата" се е сражавал с войските си на страната на троянците. Селото се намира между устието на реката и скалистия морски бряг. В околностите има останки от рударска дейност и антични постройки. На север се намира малка крепост, където според някои се е намирала средновековната крепост Кастрицион.

През Средновековието Резово е било пристанищно селище с 41 домакинства. Заради набезите на кавказките пирати, селото сменя мястото на 10 км навътре в  Странджа. По време на Преображенското въстание е опожарено, а на новото си място е заселено през 1903 г. под името Еникьой /Ново село/. Построена е и църква - "Свети Константин и Елена". Село Резово възстановява името си през 1920 г. 

Виж актуалните оферти за пътуване до Бургас!

20 юли 2010 г.

Тагове

маршрути

плажове

резервати

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН