Начало / Статии / Статии - България

Еднодневен маршрут от Бургас до Резово

Автор

/

Маршрутът, който може да направите, ако сте в Бургас, включва следните места: БургасЦаревоАхтополСинеморецРезово.


Забележителностите, които ще видите минавайки през този маршрут, са Църквата „Успение Богородично”, която има дълга и интересна история, Резерват Ропотамо, който включва в себе си няколко по-малки резервата: "Змийския остров", "Аркутино", "Морски пелин",  Плажа Силистар, който е сгушен сред гората, тих и спокоен, покрит със златист пясък и Село Резово - най-югоизточната точка на България.

Продължителност: 1 ден
БургасЦарево -  66 км
ЦаревоАхтопол – 13 км
АхтополСинеморец – 6 км
Синеморец - Резово - 11 км

Църква „Успение Богородично” - Царево

Църквата „Успение Богородично” има дълга и наситена история. Разположена е на около 2 км от Царево. В миналото е носела името на църквата „Св. Троица“ (построена през 1810 г. и достроена през 1831 г.), която изгаря до основи, а на нейно място се намира днешната църква „Успение Богородично”, построена през 1895 г.

Църквата е трикорабна, като трите кораба са разделени по пет колони. Пространството около олтара е много обширно. Там има и една апсида.

Резерват Ропотамо - Ахтопол

Ропотамо е река в Югоизточна България, която се влива в Черно море. Тече в дълбока, тясна и гориста долина. По-голямата част от долината на реката е лонгоз с гори от дъб, ясен, бряст, габър и др. В реката живеят многобройни рибни видове. Около устието на реката се е образувал голям лиман, ограден от Черно море, плавателен за малки съдове. Този район е обявен за резерват Ропотамо.

Лонгозът е поразяващ с красотата си растителен свят. Високи явори и други видове дървета са се вплели и надвесили клони над спокойните води на реката. В парка обитават редки птици, диви свине, сърни и елени. В по-плитките участъци, разположени близо до бреговете, растат водни лилии и блатна тръстика. В границите на резервата се срещат 257 вида птици, от които 71 вида присъстват в Червената книга на България.

Резерват Ропотамо включва в себе си няколко по-малки резервата: "Змийския остров", "Аркутино", "Морски пелин". В "Змийския остров" са защитени няколко вида кактуси и има голямо изобилие от  змии. "Аркутино" е блато  с растителност от тръстика, папур и лилия. "Морски пелин" е прочут с богатото си находище на морски пелин, важен за фармацевтичната промишленост.

В последните години екологичният баланс на резервата е нарушен, вследствие на неконтролирания туристически поток и засиленото строителство. За да бъде запазена природата  на резервата от по-нататъшни посегателства от 1992 г. статутът му е променен на резерват със строг режим.

Плаж Силистар - Синеморец

Последният плаж преди границата ни с Турция е на 5 км от с. Синеморец и се нарича Силистар. Това е най-красивият и все още див и чист залив по нашето Черноморие, сгушен сред гората, тих и спокоен, покрит със златист пясък. Дължината на плажната ивица е 1 км, а широчината -  50 м. В единия край на плажа се издигат скали до устието на р. Силистар, а в другия - Странджа планина.


Брегът е живописен, а местността е уникална и с това, че е обитавана от повече от 550 вида растения, над 30 вида сладководни и проходни риби, 40 вида бозайници и около 200 вида птици. Тук гнездят редки и защитени птици като скалния орел, черния щъркел и др. През 1992 г. с цел да бъдат запазени тези биологични видове, Силистар е обявен за защитена местност. 

Село Резово

Най-югоизточната точка на България се намира на устието на река Резовска при село Резово. Тук, по билото на Странджа планина преминава границата ни с Турция, която започва от устието на реката.  Резово се намира на най-южната точка на Черноморското ни крайбрежие и има богата древна история.


Името си носи от Резос, тракийски цар, който според "Илиадата" се е сражавал с войските си на страната на троянците. Селото се намира между устието на реката и скалистия морски бряг. В околностите има останки от рударска дейност и антични постройки. На север се намира малка крепост, където според някои се е намирала средновековната крепост Кастрицион.

През Средновековието Резово е било пристанищно селище с 41 домакинства. Заради набезите на кавказките пирати, селото сменя мястото на 10 км навътре в  Странджа. По време на Преображенското въстание е опожарено, а на новото си място е заселено през 1903 г. под името Еникьой /Ново село/. Построена е и църква - "Свети Константин и Елена". Село Резово възстановява името си през 1920 г. 

Виж актуалните оферти за пътуване до Бургас!

>
20 юли 2010 г.

Тагове

маршрути

плажове

резервати

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти