Начало / Статии / Статии - България

Магични маршрути от Бургаския залив до Странджа

Автор

/

Вълнуващите срещи с древната история и красивата природа на района, заключен между Бургаския залив и Странджа, могат да накарат туристите да се отправят към тази част на България не само през лятото. Няколко нови маршрута съчетават посещения на музеи, среща на живо с хилядолетно наследство, незабравимо докосване до природата, запознаване с култове и обичаи, живи и до днес в местната култура.

Ето идеи за пътувания към магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа:

Магията на древността

Отделете си седмица, за да се запознаете с древните паметници в района на Бургас - мегалитните светилища Бегликташ и Мишкова нива, термалния комплекс Акве Калиде, римския град Деултум, древните крепости Русокастрон и Урдовиза, островния манастир „Св. Анастасия”, богатите колекции музеи в Бургас, Малко Търново и Китен.

Чудесата на природата

Този маршрут ще срещне любителите на природата с древни мегалити, скални феномени, пещери и водопади, обгърнати от екзотична растителност и населявани от изчезващи животински видове.

 

Паметта на морето и реката

Този изпълнен с емоции тур включва посещение на обновения остров Св. Анастасия (бившия остров Болшевик), разходка с лодка до устието на Ропотамо, необичаен поглед към тайните на морското дъно.
 

По магистралата на птиците

Станете един от многобройните любители на птиците, които наблюдават прелета и гнезденето им в Бургаските влажни зони в резерватите Атанасовско езеро и Орнитологичен център Мандра-Пода.


Градът на ветераните от Осми августов легион

Организирайте си еднодневна екскурзия до древната римска колония Деултум – богатата история на повече от 20 века, събрана на брега на Мандренското езеро край Бургас.
 

По следите на траките

Как ви звучи джип сафари из земите на древните траки, сред светилища и долмени? В Астейската планина фолклорът е запазил живи легендите за змейове и тайнства, свързани с мегалитната култура.
 

Изгубеният свят

Направете си романтична разходка в Малко Търново и архитектурния резерват Бръшлян – автентична възрожденска архитектура, вкусна местна кухня, забравени занаяти, красива природа и гостоприемни домакини.

Пътеката на здравето

Запознайте се с култа към минералните води в известния от древността термален комплекс Акве Калиде и посетете най-големия в България съвременен спа център на открито – солниците на Атанасовското езеро.
 

Малкотърновската Богородица

Идея за еднодневен тур до църквата Света Троица в Малко Търново и параклиса “Света Богородица” с коронясаната от Папа Йоан Павел ІІ икона на Св. Богородица – покровител на единството на християните.
 

Приключения край морето

Какво е едно пътуване без приключения? Водолазни спускания до останките на потънал кораб в Китен или подводен параклис от по-нови времена край Приморско, разходка с каяк по река Караагач, прелет с парапланер над Морската градина в Бургас, еднодневен велопоход по следите на траките в Странджа – ето това са вълнуващи идеи.

Древните пътища към Астейската планина

Седемдневен велотур по недокоснати от съвременната цивилизация места, красиви гледки, тракийски металити, римски гробници и пръснати навсякъде из планината параклиси.

Проект “Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа“, договор № BG161РО001/3.2-02/2011/016, се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Изпълнява се от Община Бургас в партньорство с общините Средец, Камено, Приморско и Малко Търново.

Вижте видео разходка от Бургас до Странджа

>
23 октомври 2013 г.

Тагове

археологически резервати

идеи за уикенд

Класации

културен туризъм

летен туризъм

маршрути

море

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти