Начало / Статии / Статии - България

Семейна почивка в Поморие

Автор

/

Градчето "на 20 километра от Бургас", както се пееше в една песен, ще ви посрещне с хляб и сол. Буквално. Защото там се намират едни от най-старите солници в Европа, създадени още през 5-ти век преди новата ера. А това е много, много отдавна. 

При солниците се намира единствения в Източна Европа специализиран музей, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода - Музеят на солта. На площ от 20 декара можете да видите различни части от процеса на добиване на сол, а намиращото се до солниците Поморийското езеро привлича многобройни интересни птици, така че не забравяйте да вдигнете глава към небето. 

Още в древни времена в района се развива и интересът към отглеждането на грозде и производството на вино. Причината? Поради въздушните течения Поморие се намира в район, в който около 80% от дните са слънчеви, откъдето идват и високата захарност на гроздето, и уникалният поморийски вкус, който всеки може да опита в поморийските винарски изби.

Ако сте решили, че освен от сол и вино, имате нужда от плаж и море, Поморие отново е на ваша страна, тъй като градът се намира на полуостров и в която и посока да поемете, ще достигнете морския бряг за около 5-6 минути ходене пеша. Това прави и хотелите толкова атрактивни, тъй като почти от всяка точка на града се откриват уникални гледки от нос Емине чак до Синеморец.

Ако сте от любителите на гръцката музика, храна и начин на живот, Поморие ще откликне и на този ваш интерес. Старото име на града е Анхиало, а до ден днешен в гръцката махала можете да чуете истинска гръцка реч, която се предава от поколение на поколение. Не трябва да се изненадвате, ако забележите група хора, пеещи гръцки песни и свирещи на бузуки на средата на някоя улица - това просто е Поморие.

Ако пък искате малко по-интензивен нощен живот - градът може да ви предложи от традиционни луксозни заведения с мека мебел до безкрайно много барове по плажната ивица, някои от които предлагат жива музика на лунна светлина и успокоително хладен нощен пясък.

И ако това не ви стига, а искате да задоволите интелектуалния си глад, бъдете сигурни, че няма друг град по Черноморието, а и в България, който да има на територията си:
- напълно запазена тракийска гробница;
- лятно кино с екран буквално на метри от морето, зад който можете да гледате нощните вълни;
- уникални скали, на които самият Яворов е писал своите стихове;
- манастир с извор на лечебна според местните вода.
За да е пълно емоционалното преживяване през целия летен сезон в града се организират десетки културни събития съпътствани от постановки, концерти и изложби.

Виж актуалните оферти за пътуване в Поморие!

Виж още:

Почивка в Созопол

Почивка в Златни Пясъци

Почивка в Слънчев Бряг

>
12 юни 2020 г.

Тагове

балнеолечебен туризъм

гробници

културен туризъм

летен туризъм

море

романтични градове

романтични места

семеен туризъм

събития

Забележителности наоколо

Избрани оферти