Начало / Статии / Статии - България

Горноезеровски манастир Св. Богородица край Бургас

Автор

/

Манастирът "Св.Богородица" е известен със седемте си лечебни извора. Те са разположени на по-малко от 100 кв.м. Независимо от близкото им разположение, според изследванията химическият състав на водата на всеки от изворите е различен. Още от древността водата от изворите била използвана за лечение. Предполага се , че на това място е имало водно светилище на траките.

Според местни легенди местни легенди на мястото на днешния манастир "Св.Богородица" имало манастир още през 12 в. Той бил прочут с лечебните си извори. Комплексът бил голям и приютявал многобройни поклонници и болни, дошли да търсят лек. Говори се, че към него имало странноприемница и специално отделение, където се лекували душевноболни.

Нищо не е останало от стария манастир, нито пък има сигурни писмени източници за негово съществуване. Новият манастир бил издигнат през 1982 г. Комплексът се състои от две църкви, жилищни сгради и около 40 малки параклиса.

Любопитно: Параклисът (от гр."утешение") е малък християнски храм, място за поклонение и богослужение, често част от по-голяма сграда - църква, болница, университет, затвор или гробище, но може да бъде и по-голяма самостоятелна постройка. Параклисът служи като място за молитва, в него обикновено няма свещеник, затова литургии и тайнства не се извършват редовно. Най-южният параклис на Земята се намира в българската база "Св.Иван Рилски" в Антарктида и е посветен на св.Иван Рилски.

Общи данни за манастира: Горноезеровски манастир "Св.Богородица", 20 в., действащ, девически, храмов празник - 15 август, с аязмо

Къде: между кв. "Меден рудник", Бургас и с.Горно езерово, България

Кога: целогодишно

>
15 януари 2013 г.

Тагове

балнеолечебен туризъм

идеи за уикенд

летен туризъм

любопитно

манастири

минерални извори

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти