Начало / Статии / Статии - България

Еднодневен маршрут от Бургас до Несебър

Автор

/

Маршрутът, който може да направите, ако сте в Бургас, включва следните градове БургасПомориеНесебър.

Забележителностите, които ще видите минавайки през този маршрут са Тракийската култова сграда, която се състои от кръгла в план камера,  коридор и  две трапецовидни помещения, Музей на солта, който е единствения в България и Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода и Архитектурно-исторически резерват Несебър, в който има богати колекции от значими паметници на културата.

Продължителност: 1 ден
Разстояние Бургас - Поморие - 20 км.
Разстояние Поморие - Несебър - 18 км

Тракийска култова сграда - Поморие

Тракийската култова сграда е разположена под могилен насип в местността "Палеокастро" в некропола на римския град Анхиало на няколко километра от съвременния град Поморие. Тя се състои от кръгла в план камера с диаметър 11,60м. и височина до ключовия камък 5, 50м., коридор дълъг 22м., широк 1, 77м., висок 2, 40м. и две трапецовидни помещения, разположени симетрично на входа. По своите размери - дължина 34м. и диаметър на кръглата камера 11, 60м. - тя е най-голямата зидата тракийска сграда, запазена до сега в България.

Архитектурата на сградата повтаря композиционните и строителни принципи на Тракийската зидана култова архитектура под могилен насип, строена през 1 хил. пр.н.е. Планът на сградата - камера, коридор и помещения фланкиращи входа - е характерен за култовата архитектура в Тракия от предримската епоха. Изграденият от камък и тухла полуцилиндричен свод е използван от тракийските строители за покриване на четириъгълните в план помещения на култовите сгради.

Въпреки това сходство, тухленото покритие на централната камера - пръстеновиден полуцилиндричен свод няма аналогии засега сред култовите сгради, датирани в Предримската и Римската епохи. Кухата зидана колона с оформени от вътрешната й страна стъпала, водещи към отвор на върха е единствен пример за подобно архитектурно решение.

Музей на солта – Поморие

Музеят на солта в Поморие е открит на 7 септември 2002 г. Създаден е с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програмата Фар в изпълнение на проектите "Всичко за солта" и "Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект на културния туризъм".

Музеят в Поморие е единственият в България и Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода.

Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници. Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяващи развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Интересни видеофилми могат да се видят с помощта на съвременни аудио-визуални средства.

Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както това е ставало в древността. Посетителите могат да видят на живо всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото.


Архитектурно-исторически резерват Несебър

Старият град в Несебър е дълъг 850м. и широк 350 м. През различните периоди от своето съществуване е загубил 1/3 от територията си, която е пропаднала в морето. Останки от крепостните му стени и сега могат да се видят под водата на около 80 м от брега. До наши дни се е запазила единствено Западната крепостна стена с портата, която е отбранявала града откъм сушата.

За първи път градът е включен в пределите на българската държава през 812 г., когато хан Крум завладява града и в него се заселват славяни и българи. За по-дълго време Несебър - както го наричат славяните е отново в български ръце в годините на царуването на цар Симеон Велики.

От епохата на българското Възраждане в Несебър са останали доста къщи -типични представители на Черноморския тип къща, част от многото работили в града вятърни мелници, баня и чешми. От края на миналия век Несебър е малък град с основен поминък риболов и селско стопанство – предимно лозарство и ленопроизводство. Археологическите проучвания на несебърския полуостров и неговата акватория през последните четири десетилетия разкриха богати колекции от значими паметници на културата, илюстриращи историята на антична Месамбрия и средновековен Несебър. Голяма част от тях са експонати в новия Археологически музей на Несебър. Музеят е открит през 1994 г. Експозиционната площ обхваща фоайе и 4 зали.

Виж актуални оферти за пътуване до Бургас!

>
28 юни 2010 г.

Тагове

маршрути

музеи

резервати

Забележителности наоколо

Избрани оферти