Начало / Статии / Статии - Италия

Петък 13-ти - 13 интересни факта за фаталната дата

Автор

/

Откъде идва петък 13-ти и неговата фатална слава?

Петък 13-ти отдавна е нарочен за ден на лошия късмет, въпреки че не е съвсем сигурно кога и къде се появява това суеверие. Така или иначе, за милиони хора по света този ден не е без значение – някои се залостват здраво вратите на дома си, докато други смятат, че именно на петък 13-ти са най-големи късметлии. Вижте какви други странни неща се случват по света, заради този нищо неподозиращ ден.

1. Някои хора вярват, че историята на петък 13-ти произлиза от Адам и Ева. Според тях, Ева предложила забранения плод на Адам точно в този ден.

2. Хора всякакви, някои дори си организират вещерски сборища и съвсем се вживяват. А когато това се случи, традицията повелява вещиците да бъдат 13.

3. В испаноезичните страни хората се страхуват от четвъртък 13-ти.

4. За някои езически религии, числото 13 всъщност е късметлийско. Причината е, че това е и бройката пълнолуния на година.

5. Страхът от числото 13 се нарича трискайдектофобия, а от петък 13-ти – параскаведекатриафобия. Ако не можете да го произнесете, значи не ви е страх достатъчно.

6. Според сп. National Geographic, повече от 80% от небостъргачите избягват да имат 13-ти етаж, също както и много болници. Често в хотелите няма да откриете стая №13, а някои летища пропускат гейт №13.

7. Ако имате желание да се татуирате в САЩ на петък 13-ти, трябва да знаете, че сте направили много добър избор. Голяма част от студията предлагат специални отстъпки, като традиционно ако си татуирате числото 13, това ще ви струва $13.

8. Древните римляни също гледали на числото 13 като носещо смърт, разруха и нещастие.

9. Ако суеверни парижани организират вечеря и по стечение на обстоятелствата ще имат 13 госта, е много вероятно да наемат човек, който да  прави крайната бройка 14.

10. Британско изследване показало, че макар и на петък 13-ти по улиците да има по-малко коли, всъщност стават повече катастрофи, като предполагаемата причина е алкохола, който шофьорите поемат за да приспят страховете си, свързани с този ден.

11. Най-дългият период който може да измине без да има петък 13-ти са 14 месеца – от юли до септември следващата година или, ако следващата година е високосна, от август до октомври.

12. Сп. National Geographic публикува данни, според които в САЩ на всеки петък 13-ти се губят между $800 и $900 милиона, заради хора, които отказват да пътуват и да работят по обичайния си начин.

13. Ако искате да се предпазите от лоши поличби на петък 13-ти, трябва да направите едно от тези неща: да пипнете дърво, да кръстосате показалеца и средния си пръст, да стоите колкото се може далеч от черни котки, в никакъв случай не поглеждайте пълната луна през парче стъкло и хвърляте колкото се може повече сол зад себе си.

Желаем ви един чудесен и много късметлийски петък 13-ти!

Виж още:

Оферти за СВЕТИ ВАЛЕНТИН

Оферти за ВЕЛИКДЕН

Оферти за МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ

>
13 октомври 2019 г.

Тагове

идеи за уикенд

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти