Начало / Статии / Статии - България

Три български забележителности ще заблестят отново

Автор

/

Три български забележителности ще възвърнат своя блясък в рамките на кампанията „Чист дом, чиста страна" на Cif & Domestos. Участниците в инициативата „Почисти и пътувай“ избраха Самуиловата крепост, Фонтанa и чешмата в град Троян и Мавзолей-костница на Априлци в град Копривщица

Над 5000 души подкрепиха каузата на Cif & Domestos „Чист дом, чиста страна" в първия етап на инициативата „Почисти и пътувай“, чиято цел е да помогне за опазването на обекти с голяма национална значимост и да мотивира хората да поддържат чист не само дома си, но и заобикалящата ги среда.

В рамките на четвъртото издание на „Чист дом, чиста страна" потребителите имаха възможност да гласуват за една от 8-те дестинации, включени в кампанията – Фонтана и чешмата в град Троян, Музей на солта в Поморие, Самуилова крепост, Паметник на Калифер войвода в Калофер, Мавзолей-костница на Априлци в град Копривщица, Мемориал „Априлци и Антонивановци“ в Батак, Общински младежки дом в Шумен и Къща музей „Никола Войводов“ във Враца. Локациите бяха специално подбрани, заради тяхната културна стойност, местоположение и историческо значение за местната общност.

„Благодарим на всички, които подкрепиха и продължават да подкрепят каузата на Cif & Domestos "Чист дом, чиста страна". За нас е изключително важно, че толкова много хора осъзнават нуждата от опазване на средата около нас и необходимостта от поддържане на културното наследство на България. Смятам, че инициативата „Почисти и пътувай“ е стъпка в правилната посока“, коментира първия етап на кампаният Тодор Гавазов oт Unilever Bulgaria.

Първите три локации в класацията, които бяха избрани от потребителите чрез гласуване, ще получат професионално почистване от Cif & Domestos, в което ще се включи екипът на компанията, местни доброволци и победителите от седмичната игра, които спечелиха приключенска екскурзия до дестинацията, за която са гласували.

На първо място бе класирана Самуиловата крепост с 1994 гласа, горд символ на едно от най-размирните времена в българската история. Екипът на Cif & Domestos ще почисти музейната експозиция на комплекса.

На второ място с 817 гласа бе позициониран град Троян, където ще бъдат почистени Фонтана и чешмата на централния площад. Те са една от забележителностите в китния град и създават приятна атмосфера в горещото време със своите красиви светлини и водни каскади. Екипът на Cif & Domestos ще помогне за премахване на графитите.

На трето място с 464 гласа е Мавзолеят-костница на Априлци в град Копривщица, построен в памет на геройски загиналите в Априлското въстание през 1876 г. Там ще бъдат почистени фасадата и пространството около него.

По време на почистването Cif & Domestos ще проведат и информационна кампания сред гражданите на всеки град, за да ги мотивират да пазят чисти обществените пространства и забележителностите.

За “Почисти и пътувай”

Инициативата „Почисти и пътувай“ е част от  "Чист дом, чиста страна" - кампания за почистване на обекти с голяма национална значимост, която до момента е подкрепена от над 150 000 души. В рамките на инициативата Cif & Domestos почистват редица паметници в София и страната, 10 училища и много градски площи.

>
10 май 2017 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти