Начало / Статии / Статии - България

Къде да се разходим в Троянски Балкан

Автор

/

В Троянския Балкан посоките и маршрути за почитателите на планината са безкрайни. Възможностите за интересни занимания са много и различни: посещение на интересни местности и забележителности, изкачване на върхове (Амбарица, Купена, Козя стена, Ушите), търсене на редки растения, преходи или просто релакс в басейн с минерална вода и с гледка, която е радост за очите.

Снимка: Петър Петров

Ето само няколко идеи за маршрути в Троянски Балкан:

Резерват “Козята стена

Козята стена е резерват от 1987 г., за да се опазят вековните букови и буково-елови гори. Името не е случайно – тук се срещат диви кози. Можете да изкачите един от най-красивите старопланински върхове – Козята стена, малко стръмен и на места подходящ за алпинизъм, но с повече внимание се изкачва и от невръстни деца. Съвсем наблизо се намира и хижа “Козя стена”.

Снимка: Петър Петров

Резерват „Стенето"

Резерват Стенето се намира източно от Беклемето. Създаден е през 1979 г. за опазване на гори от бук, габър, бряст, явор, единични дървета от офика, ива и др., на сърни, кафяви мечки, елени, зайци, катерици, скални орли, соколи и др. Тук има зашеметяващи скални отвеси и пропасти, вековни гори, причудливи скални образувания, водопади, първичен ландшафт. На територията на резервата се намира пропастта Птичата дупка - в най-дълбоката си част е 91 м. Отличава се с красивите си образувания. Тук е и пропастната пещера Райчова дупка, известна с най-голяма денивелация у нас – 372 м. Пещерата Куманица е дълга 1000 м. Резерватът е включен в програмата “Човек и биосфера” на ЮНЕСКО.

Снимка: Петър Петров

На минерален плаж в Шипково и Чифлик

Минерален басейн с гледка към Балкана – ето тук трябва да е раят! Шипково и Чифлик са две села, в които можете да откриете минерални басейни – както градски, така и в спа хотели. Минералната вода е топла, има и къде да поспортувате, а баирите са ви на две крачки.

Снимка: Петър Петров

На ски в Беклемето

Курортно-туристическият комплекс Беклемето се намира на 22 км югозападно от Троян, в подножието на планинското било, край шосето на Троянския проход, на надморска височина 1320 м. Името Беклеме идва от турски (в превод - стражева кула), понеже тук преди е имало охранителен пост.

Тук зимата можете да покарате ски – има 2 ски-влека, 3 ски-писти с обща дължина около 2,5 км, 3 ски-гардероба. Тук се намира най-добрата писта в България за ски-бягане и биатлон, отговаряща на европейските стандарти. През всички сезони Беклемето е изходна база за туристически маршрути в Троянския Балкан. На запад от Беклемето се срещат защитени растения като самодивското лале, теменугата и старопланински еделвайс.

Снимка: Петър Петров

Хижи в Троянски Балкан

Повечето от хижите в Троянския Балкан са разположени в прекрасни местности с гледка към безкрайните простори на Стара планина. Хижа Добрила, хижа Козя стена, хижа Амбарица, хижа Хайдушка песен, хижа Васильов, хижа Дерменка – в зависимост от това колко време имате, можете да направите преход от хижа на хижа или да си организирате еднодневни преходи.

Снимка: Петър Петров

>
16 юни 2015 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

семеен туризъм

ски туризъм

спа туризъм

трекинг

хижи

Забележителности наоколо

Избрани оферти