Начало / Статии / Статии - България

6 кулинарни празника в България, които да посетите тази есен

Автор

/

Лятото свършва, а с него и диетите. Есента започва, а с нея и празниците на плодородието из цяла България.

Едно е да си купите картофи, тиква или еленски бут от магазина, а съвсем друго да попътувате до някое ново градче или село, да дегустирате домашни манджички от местните баби и лели и да послушате музика. Може и някое хорце да тропнете.

Вижте кои са някои от най-интересните традиционни кулинарни празници в България тази есен и си напълнете графика с вкус и преживявания!

Празника на сливата в Орешак и Троян

Дата: 25 септември

Кой не знае троянската сливова, кой не е пил от нея? Но за да я има сливовата, всичко започва от сливата. Всяка година в село Орешак до Троян се провежда фестивал на синия есенен плод, по време на който ще научите някои от тънкостите на местните майстори на ракия, ще можете да дегустирате и всевъзможни сливови ястия, сготвени от жените, докато мъжете варят ракията. В Орешак се намира и единственото в България Национално изложение на народните и художествени занаяти. Наблизо са ви също Троян и Троянският манастир.

Вижте и Празник на сливата в Орешака и Троян - еднодневна с автобус!

*

Празник на тиквата в Севлиево

Дата: 8-14 октомври

Празникът на тиквата се провежда от толкова много години в Севлиево, че е вече институция за всички тикволюбители. Тиквите се гравират, украсяват, пекат, варят, пълнят със сушени плодове и пасират на супи, а също така се теглят на голям кантар в търсене на най-гигантската тиква. През целия ден има игри за децата, музика и танци.

*

Празник на кестена в село Коларово

Дата: 9 октомври

На юг, на юг в село Коларово есента е топла и мека, а кестените са едни от най-вкусните в България. На специалния им празник те са център на вниманието - ползват ги за украса, за печене на огън, за сладкиши и други ястия, та дори и за мед. Докато сте в района, не пропускайте да спрете в някоя от винарните в околностите на Мелник и Сандански и да дегустирате вино.

Вижте и Празник на кестена - еднодневна екскурзия с автобус!

*

Празник на плодородието в Кюстендил

Дата: 2 октомври

Празникът на плодородието в Кюстендил е наследник на първия Национален овощарски конкурс, който се е провел тук преди повече от 120 години - през 1896 г. Кюстендил е град на изкуството и затова наред с подредените с вкус павилиони с плодове и зеленчуци от местни производители, ще можете да видите и творбите на местни художници и занаятчии.

Вижте и Празник на плодородието в Кюстендил - еднодневна екскурзия!

*

Празник на еленския бут в Елена

Дата: 23 октомври

Ако по някаква причина досега не сте присъствали на традиционни занимания покрай приготвянето на домашни колбаси като пърлене на прасе на трап или приготвяне на свински бут по рецепта-запазена марка на град Елена, запазете си уикенда на 23 октомври за едно семейно пътешествие до Елена. Празникът на еленския бут се провежда за 10-а година и е място за дегустация на домашни гозби и месни деликатеси, а за да не загубите форма, цял ден се играят хора.

Вижте и Празник на еленския бут - двудневна екскурзия с автобус!

*

Празник на картофа в Клисура

Дата: 16 октомври

Малцина знаят, че в Червенаковата къща в град Клисура се намира единственият по рода си Музей на картофа на Балканите. А всяка година през октомври на картофа му се оказва честта да бъде център на голям празник. Провеждат се конкурси за най-малък, най-голям и картоф с най-странна форма. Има всякакви ястия с картофи, а литературният конкурс много бързо ескалира до народно веселие с фолклорна музика и танци.

Вижте и Празник на картофа в Клисура - еднодневна екскурзия с автобус!

>
09 септември 2021 г.

Тагове

фестивали

семеен туризъм

идеи за уикенда

кулинарен туризъм

празници

есен

кулинарни изкушения

Забележителности наоколо

Избрани оферти