Начало / Статии / Статии - България

Троян – забележителности за начинаещи

Автор

/

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Троян е уютно сгушен в полите на Стара планина и ще ви накара да се чувствате също толкова уютно. Ако все още не сте опитвали най-добрата сливова ракия, не сте виждали невероятната троянска керамика или не сте се наслаждавали на величествените извивки на Стара планина в района на Троян, ето няколко обекта, от които да започнете.

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – мястото, на което да се запознаете с прочутата троянската битова керамика и с останалите занаяти, запазили се в района през годините.

Художествена галерия "Серякова къща" – разположена е в родната къща на Ботевия четник Георги Серяков, който загива през 1876 година във Врачанския Балкан. От 1991 година сградата е дадена на Дружеството на троянските художници и всеки месец се организират различни изложби.

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Църквата "Св. Параскева" - Църквата е изградена през далечната 1835 година. През 1877 година е опожарена от турците, но след това е възстановена с волни пожертвования и помощи. Днес тя продължава да функционира като храм и паметник на културата и архитектурата. На 14 октомври е денят на Св. Петка-Параскева - божествената света пкровителка на град Троян. Това е и денят, който е обявен за празник на общината. Отврън и отвътре храмът е много интересен и красив.

Фонтанът и чешмата в центъра на Троян - са приятно място, където през лятото да се разхладите и да се насладите на красиви светлини и водни каскади.

Троянски манастир – намира се на 12 км от Троян и е един от най-големите манастири в България.

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Национално изложение на народните и художествени занаяти – в село Орешак, съвсем близо до Троянския манастир, можете да разгледате произведения на занаятчии от цяла България.
Село Шипково - със своята топла минерална вода и минерален басейн под звездите се намира на 18 км от Троян.

Природонаучният музей в Черно Осъм – с експонати, които ще ви запознаят с растенията и животните в Централна Стара Планина.

Троянски Балкан планински маршрути из резерватите Стенето, Козя стена или Северен Джендем, ако сте почитатели на гледките от билото.

Беклеметоместност, известна със ски пистите си и с паметника Арка на свободата.

Виж актуалните оферти за пътуване в Троян!

Виж още:
Екскурзия - Велико Търново

Екскурзия в Ловеч

Екскурзия в Карлово


 

>
05 октомври 2020 г.

Тагове

манастири

музеи

грънчарство

занаяти

Стара планина

Забележителности наоколо

Избрани оферти