Начало / Статии / Статии - България

Първите рудници в Европа

Автор

/

Медта била позната като материал още през неолита, когато в Мала Азия правели дребни украшения от минерали с високо медно съдържание, като например малахит. Истинската металургия обаче е открита на Балканите, откъдето се разпространява в Европа.

Точната възраст на най-ранните медни оръдия, изработвани на територията на днешните български земи, е установена чрез радиовъглероден анализ и тя е около средата на VI хил.пр. Хр. Най-ранните рудници в Европа са открити при село Хрищени, Старозагорско, и в местността Мечи кладенец, при Старозагорските минерални бани. Там има шест рудника от IV хи.пр.Хр., дълбоки 13-18 м. Археолозите са уточнили и начина, по който се е добивала медната руда през халколита. В рудника се запалвал силен огън. След това нагорещената скала се заливала с вода – рязката промяна на температурата довеждаладо образуването на големи скални пукнатини.

В тях хорат набивали дървени клинове и така успявали да откъртят големи късове орудена скала. Изнасяли рудата на повърхността, раздробявали я с чукове и я стривали на ситно. Вероятно първоначално топели рудата в ями, плитко вкопани в земята. По-късно били изобретени специални каменни пещи, измазани отвътре и отвън с огнеопорна глина. Те имали правоъгълна форма и отвор отгоре. На дъното им се запалвал огън, над него се поставяли редове от стрита руда и дървени въглища. Разтопеният метал се събирал на дъното на пещерата в глинени поти, но за да се получи чиста мед, първият слитък се претопявал поне няколко пъти.

Любопитно: Учените все още нямат единно обяснение за какво служели медните брадви. Изработването им е дълъг и сложен процес, а употребата – твърде краткотрайна, тъй като медните оръдия се изхабяват бързо и се пукат по режещите части. Опитите показват, че за цял ден работа на човек му трябват от 2 до 4  медни брадви или една каменна брадва, която много по-лесно и бързо се заточва. Вероятно през ранния енеолит притежаването на медни, както и на златни предмети е било знак за богатство и високо положение в обществото. Тези предмети се използвали повече за определени култови действия, отколкото като оръдия на труда. Едва през бронзовата епоха металът навлязъл сериозно в производството на оръдия и коренно променил бита на хората. От мед се правели халкички и пластинки, с които украсявали различни предмети, които археолозите откриват в гробовете от каменно-медната епоха. Стритата на прах медна (малахитна или азоритна) руда била използвана за украса на глинени идолчета, битови и култови предмети. Медни брадви с култово предназначение са намерени в некрополите до село Виница, Шуменско, село Голямо Делчево, при град Девня и в прочутият Варненски некропол.

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
10 април 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти