Начало / Статии / Статии - България

По пътя на пататника: къде в Родопите да го опитате

Автор

/

Казват, че колкото са селата в Родопите, толкова са вариантите на пататник, които можете да опитате. С джоджен или с чубрица, завит в кори или гол, с горски гъби или натюр - вариантите са много и навеждат на мисълта за нуждата от изследване на географските, качествени и количествени специфики на рецептите в района. С прости думи - екскурзия с цел издирване на най-добрия пататник в Родопите.

Но да започнем отначало.

Какво е пататникът

Основната рецепта за пататника е една - настъргани картофи, лук, джоджен, яйца, сирене и масло се замесват на гъста смес, която се изпича. Автентичният пататник се пече на тиган, като първо се изпича от едната страна, после се обръща върху чиния и се връща да се изпече и от другата страна.

На някои места правят и пататник в кори - вече описаната смес се слага върху прясно разточена кора и отгоре се покрива с друга кора, като двете се защипват. В този случай пататникът се пече директно върху селската печка на дърва, като отново се обръща.

Истината е, че където и да отидете в Родопите, в пататника ще има нещо различно. Това, което е неизменно, са родопските картофи, защото казват, че само с тях става вкусен пататник.

Откъде идва името на пататника

За съжаление, не е известно как терминът “пататник”, очевидно произхождащ от западноевропейските думи за картоф (“patate”, “potatoes”) а не от българските такива, се е пръкнал в българския език. Факт е обаче, че на много места в Родопите се използват варианти на думата “патати” за картофи - “патера”, “патак”, “патала”, “патато”, “патети”.

Ако питате някой от местните, неизменно ще ви отговарят: “Така си му казваме тук от време оно, ама откъде идва - не знам”.

Къде да хапнете пататник в Родопите?

Легендите говорят, че в село Чокманово правели варен пататник, но упорито криели рецептата. И досега не е известно някой да е разкрил тайната.

А иначе навсякъде в Родопите можете да опитате пататник - от Чепаларе и Пампорово през Широка лъка и Девин емблематично картофено ястие присъства в менютата на ресторантите и кръчметата.

В Златоград по-често се среща пататник без яйца и сирене, само с картофи и подправки. В заведенията в района на Асеновград и Бачковския манастир пък се приготвя с повече подправки (джоджен, магданоз, чесън). На места към сиренето добавят и кашкавал.

Навсякъде се заредете с търпение, защото хубавият пататник се пече бавно - поне 30-40 минути.

Оказва се, че е трудно да отгатнете точно кой вариант на пататник ще ви сервират в родопските села, преди да го видите в чинията си. Но си струва да си организирате един кулинарен тур и да се отдадете на дегистации на пататници на фона на меките извивки на покритите с борове възвишения на Родопите.

Вижте актуални оферти за почивка в България!

>
04 април 2024 г.

Тагове

семеен туризъм

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти