Начало / Статии / Статии - България

Девин - спа и релакс, които заслужаваш

Автор

/

Понякога човек има нужда да погледне всичките си проблеми, задължения и трудности в очите... а след това да им обърне гръб и да отиде на спа. Независимо дали ще се лекувате или ще си самоназначите уелнес профилактика за духа и тялото, Девин е точното място.

Девин е по-компактен и спокоен от Велинград и по-оживен от Хисаря. Освен това се намира в сърцето на Западни Родопи, което означава, че дишате чист планински въздух и имате десетки варианти за интересни места за разглеждане в района.

Снимка: iStock by Getty Images

Минералната вода в Девин

В района на Девин изворите са няколко, като температурата на водата е от 16 до близо 80 градуса (76 градуса е водата от извора при Беденски минерални бани, която чрез нов тръбопровод е доведена до хотелите).

Водата е подходяща както за пиене, така и за киснене, плуване и балнеопроцедури. Външно се прилага, ако имате болежки в костите, кожни заболявания или такива на половата и нервната система. Специални схеми на пиене се прилагат, ако страдате от бъбреци, жлъчка, проблеми с черния дроб и всякакви стомашни болки.

Добре е да останете минимум 5 дни, за да усетите лечебния ефект на водата. Хубавото е, че във всички спа хотели има медицински специалисти, които ще ви назначат точното лечение.

В Девин има няколко големи спа хотела, които предлагат всички удобства на едно място - буквално няма да ви се налага да излизате навън. Можете също така да отседнете и в къща за гости или семеен хотел и да използвате един от двата басейна с топла минерална вода извън големите хотели - един в центъра на града и един в местността Струилица, на 1-2 км от града. Дойде ли лятото, най-голямата атракция в града става аквапаркът с минерална вода, където малки и големи хвърчат по пързалките.

Кога да дойдете в Девин

Лятото в Девин е прохладно и приятно. Есента е по-топла от пролетта, а зимата може и да е студена, но гледката към заснежените родопски възвишения е лукс, особено когато сте на топло в спа центъра или пред камината.

Накъде в Девин и наоколо

Не че не може да се кисне цял ден в спа центъра, но разнообразието и разходките из поляни, екопътечки и селца действа профилактично за доброто настроение.

Като за начало, не пропускайте да опитате всички родопски специалитети, които ще откриете в местните заведения. Тук например, можете да си поръчате качамак с мед, както го хапват девинчани. После е време да разтъпчете храната.

В самия Девин можете да изминете екопътеката Струилица - Калето - Лъката, която е сравнително кратка, разнообразна като терен (метални мостчета край скалите, гори, открити пътеки, археологически разкопки и редки родопски растения са част от действащите лица).  
Около Девин можете да посетите още село Триград и Триградското ждрело, село Широка лъка, Каньона на водопадите, десетки пещери (Ягодинска, Дяволското гърло, Ухловица, Харамийска дупка (достъпна само с алпийска екипировка, но зареждаща с адреналин в чутовни дози), Смолян и за финал - нощно посещение на обсерваторията в Рожен. 

Вижте актуални оферти за почивка в Девин!

>
03 ноември 2022 г.

Тагове

нова година

семеен туризъм

любопитно

трекинг

идеи за уикенда

водопади

празници

зима

ски

спа туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти