Начало / Статии / Статии - Италия

Урбино - съвършен израз на Ранния ренесанс

Автор

/

Ако Националната галерия на Марке (Galleria Nazionale delle Marche) в Урбино беше разположена в град като Флоренция, щеше да има опашки по площада от посетители, които очакват да влязат.

Но този малък, горд град с 15 000 жители е подценена туристическа дестинация, с превъзходна колекция от произведения на изкуството, която включва творби от Рафаело (роден тук), Пиеро дела Франческа (включително Бичуването на Христос, което Пиеро смята за най-хубавата си творба), Паоло Учело и Лука Синьорели. Толкова по-добре за малцината, които се отбият да разгледат този провинциален град, който заради своята история, архитектура и гастрономия може лесно да сподели мястото под светлината на прожекторите с най-добре известните места в Италия.

Разположен на върха на стръмен хълм, Урбино е най-силният притегателен център в областта Марке. 500-годишният университет е сред най-старите в Европа, а Урбино е мястото на едно от най-големите съкровища на Италия, Палацо Дукале, който приютява Националната галерия.

През втората половина на ХV в. Урбино е един от най-престижните дворове, като почти няма равен в цяла Европа, под прозорливото управление на Федерико да Монтефелтро. Той поръчва на най-добрите художници и архитекти да построят и украсят неговия огромен дом. Резултатът, Палацо Дукале, се смята за съвършения израз на Ранния ренесанс. Придворният Балдасаре Кастильоне нарича тази властна крепост „град под формата на дворец“.

Къде: Урбино, област Марке, Италия

>>> Вижте най-добрите оферти за пътуване до Урбино! >>>

>
12 септември 2012 г.

Тагове

градове

дворци

живописни пътешествия

крепости

кулинарен туризъм

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти