Начало / Статии / Статии - Италия

Ла Паседжиата - да виждаш и да бъдеш виждан от незапомнени времена

Автор

/


Вероятно защото това е единствената плоска ивица земя в един изключително хълмист град, или може би защото едно живо и енергично студентско население поддържа този процъфтяващ град, жужащ от 1270 г. насам, но когато е време за passeggiata в късния следобед, „Корсо Вануки“ („ил Корсо“) в Перуджа е мястото, където трябва да бъдеш.

Ла Паседжиата, Перуджа, Умбрия, Италия

Всеки американски град има своя главна улица, а всеки италиански град има свое главно corso, и някаква вродена алармена система изпраща всеки можещ да ходи перуджинец, млад и стар, към това място като по часовник. Никъде вечният ритуал на разходката с цел да видиш другите и сам да бъдеш видян не може да бъде преживян по-пълно, отколкото в Перуджа.

Търговията и занаятите процъфтяват тук през Средновековието и голяма част от впечатляващия фон – Фонта Маджоре, Палацо деи Приори, Палацо дел Камио – датира от златния средновековен период на Перуджа.

Наблюдавайте елегантността и характера на перуджинците, които се разхождат издокарани, спират, бъбрят, жестикулират, спорят за футболни мачове, за повишаване на заплатите или за политически скандали, както и проверяват последните моди, какво ново по витрините, нови внуци или нещо друго.

След това е време за вечеря: широкият „Корсо Вануки“ се опразва и Перуджа се плъзва обратно в своята спокойна коруба на времето – най-малкото до утре, по същото време, на същото място.

Къде: Перуджа, 154 км югоизточно от Флоренция, Умбрия, Италия
Най-добро време: целогодишно

>
14 март 2012 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти