Начало / Статии / Статии - Италия

12 необикновени забележителности във Флоренция

Автор

/

Вероятно знаете за 463-те стъпала, които ще ви качат на върха на катедралата на Флоренция или за задължителната спирка в галерия Уфици. Има дни обаче, в които на човек просто му се иска да остави туристическите забележителности на туристите, а той самият да се впусне в откривателска обиколка из малко познатите места на града и необикновените му, скрити местенца.

Потъркайте зурлата на глигана

Бронзовата статуя на глиган отдавна е любимо място на търсачите на чудеса и мечтателите за милиони, както можете правилно да прецените от изтърканата му зурла. Според градските легенди, ако я потъркате, ще забогатеете или ще ви се сбъдне едно желание. За по-голям шанс, пуснете и монета в устата на статуята.

Тръгнете на лов за улични знаци

Оглеждайте се за пътни знаци дори и да не сте с кола, защото из улиците на на Флоренция се вихри френският бунтар и автор на улично изкуство Клет Абрахам. Той лепи забавни стикери, с които изцяло сменя значението на знаците, като влюбени карабиниери например.

Ако ви стиска, разгледайте восъчните човешки модели в музей Ла Спекола

Когато е отворен преди 250 години, бил един от първите музеи, достъпен за широката общественост (дотогава музеите били само за учени и студенти), а днес бих го определила като необикновен и тръпкопобиващ. Сред странните експонати вътре са стотици препарирани животни, включително и хипопотамът, който бил домашен любимец на фамилията Медичи, и реалистични човекшки модели с извадени на показ органи и тъкани.

Изкачете се на хълма, от който Леонардо да Винчи опитал да лети

Всъщност Да Винчи не е опитал да лети, а си намерил доброволец, на който вързал чифт криле и му наредил да скочи от скалата на върха на хълма Монте Чечери в предградието на Флоренция Фиезоле. Експериментът завършил с няколко счупени кости за доброволеца и смачкано самочувствие за учения. Има малка табелка на точното място на експеримента, но тя е прочута с това, че е почти невъзможна за откриване.

Открийте следи от Данте

Може да посетите къщата музей на Данте Алигиери, но из центъра на Флоренция има и други следи от поета, като откъси от негови произведения тук-там из улиците. В църквата Санта Маргерита, твърди легендата, Данте за първи път зърнал Беатриче, жената, която възпява в поезията си.

Плавайте по река Арно

Присъединете се към гребящите ентусиасти, които изследват Флоренция от водите на река Арно. Можете да се запишете на курс по гребане, ако планирате да останете повечко време във Флоренция (клуб Canottieri Firenze е основан през 1886 г., което прави плаването ви историческо!) Друг вариант е плаване в реставрирана историческа лодка с Reanioli (гребане с водач, около 45 минути, фиксирана цена от 90 евро за лодка за шестима души). Турът е на италиански, но може да заявите водач на английски, ако резервирате поне седмица по-рано.

Купете си лекарства, приготвени по рецепта на средновековни монаси

Най-старата все още работеща аптека в Италия, и една от най-старите в света, се намира на номер 16 на улица Виа дела Скала. Аптека „Санта Мария Новела“ е основана през 1221 г. от монаси доминиканци, които отглеждали билки и произвеждали мазила и лекарства и до днес приготвяни по същите рецепти. И качеството, и цените са високи. Оглеждайте се за номера, за да не подминете сградата.

Вижте средния пръст на Галилей

Най-ироничният експонат на Музея Галилей е средният пръст на учения, който е изложен под стъклен похлупак по онзи начин, който казва Казах-ли-ви? Около 100 години след смъртта на Галилей, група негови почитатели успяват да се сдобият с три пръста, зъб и ребро от тялото му по време на пренасянето му в новата му гробница в базиликата Санта Кроче. През 2009 г. два от пръстите и зъбът, дотогава смятани за изгубени, са откупени на търг и изложени в музея при средния пръст.

Съберете тен на безплатен плаж

Флоренция не е известна като плажна дестинация, но това не означава, че не може да се възползвате от хубавото време. От 10 часа до залез слънце на Easy Living плаж има безплатни чадъри, а цяло лято гостуват местни и световни диджеи.

Скрийте се от тълпите в Градината с розите

Градината с розите е радост за очите след цял ден сред тълпите във Флоренция. Поръчана е през 1865 г., когато столицата на Италия се премества от Торино във Флоренция и местните власти искали да разкрасят града. Отворена е целогодишно от 9 сутринта до залез. На пешеходно разстояние е прочутия площад Микеланджело с панорама към покривите на града.

Яжте сладолед от лавандула и роза

Италианското джелато е много повече от сладолед – то е пресни съставки, сезонни вкусове и креативни комбинации при комбинирането на вкусове. Много семейни магазинчета за сладолед използват пресни продукти от района, за да ви изкушават с вкусове като лавандула или роза.

Пазарете се за кожени чанти

Флоренция има вековна история в производството на кожени изделия и чанти и колани се продават навсякъде. Колкото и да е нетипично да се пазарите в Италия, може да се пробвате на сергиите на Сан Лоренцо вечер, малко преди затваряне. Последния път Мария от NasamNatam успя да свали 10 евро от цената, което, откъдето и да го погледнем, си е два сладоледа.

А тук са най-добрите оферти за пътуване до Флоренция.

>
01 декември 2023 г.

Тагове

романтични градове

романтични места

малко известни места

Забележителности наоколо

Избрани оферти