Начало / Статии / Статии - Италия

Чезенатико и Ривиера Романьола

Автор

/

Чезенатико се намира на източното крайбрежие на Италия, Ривиера Романьола – 100 км крайбрежна ивица с отлични плажове между Римини и Равена. Този район не е в топ 10 на любимите места на чужденците, но точно затова ще го харесате. Спокоен, лежерен, готов веднага да ви потопи в италианския ваканционен живот.

Чезенатико се появява като рибарско селце преди около 700 години, а трансформацията си в плажна туристическа дестинация преживява през 50-те години на миналия век.

Плажове в Чезенатико

По 7-километровото адриатическо крайбрежие има и хотелски комплекси, и свободни плажове. Адриатическото крайбрежие е по-спокойната част от италианските плажни дестинации, така че ще можете да се насладите на почивка, в която има достатъчно пространство за вас и всички останали на пясъка.

Морският музей в Чезенатико

И до днес в Чезенатико можете да видите цветни рибарски лодки, украсени с гербовете на местните родове – във водната част на Морския музей. В частта му на сушата са запазени и други рибарски пособия от миналото.

Каналът и пристанището на Леонардо да Винчи

Градските легенди разказват, че каналът и пристанището в Чезенатико са проектирани от Леонардо да Винчи. Всъщност Да Винчи посетил града със задачата да подобри военната й отбрана. Той скицирал канала (скицата се пази до днес), но не е ясно дали е предложил промени и дали те са били приложени.

Останете в добра форма – идеален град за колело и крос

Чезенатико има игрища за волейбол и дълга крайбрежна алея за сутрешен крос. В града се провежда и легендарно велосъстезание Nove Colli. Дори и да сте пропуснали да се запишете за участие обаче, градчето е перфектно за любителите на велосипеди. Има широки велоалеи, спокоен трафик и много места, от които да наемете превозно средство на две гуми (в някои от хотелите дори ги предлагат безплатно).

Прясна риба

Заслужава си да дойдете в Чезенатико само заради рибата и хилядите начини, по които ще ви я сервират по начин, предизвикващ облизване на пръсти.

Къщата на Марино Морети

Марино Морети е италиански поет и писател, в чиито произведения ще откриете живо описание на живота на рибарските градчета в началото на миналия век. Домът му днес е превърнат в музей. Можете да застанете на прозореца, както го е правил той, и да наблюдавате хората в пристанището в търсене на вдъхновение за литературни герои. Самият Морети е завещал къщата и вещите си за музей, но днес трябва да направите предварителна заявка за посещение, тъй като няма фиксирано работно време.

Аперитиво

И понеже сте се изморили от толкова спорт (а и сте си заслужили почерпка!), вечер е време за аперитиво – специфичен за Италия обичай, според който около 19 часа всяко питие (вино или коктейл) върви с безплатни хапки, сиренца, сандвичи и какво ли още не. Аперитиво е време за приятни разговори за италианците, традиция, която си струва да си донесете у дома.

Какво да видите около Чезенатико

На 1 час с влак е Болоня, на 40 км е миниатюрният град-държава Сан Марино, а Римини е само на 20 км.

>>> Вече ви се събира слънце в Чезенатико? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Римини

Виж още: 

Почивка в Сицилия

Почивка в Сардиния

Почивка в Коста дел Сол

Почивка в Коста Брава

>
25 декември 2019 г.

Тагове

велотуризъм

плаж

плажове

романтика

романтични градове

аперитиво

алкохол

Забележителности наоколо

Избрани оферти