Начало / Статии / Статии - Италия

Дерута - важен център на керамиката в Италия

Автор

/

На 15-ина километра от Перуджа има едно градче, което няма как да пропуснете. От двете страни на пътя към него има толкова много магазинчета за керамика, че със сигурност ще знаете, че наближавате Дерута.

В Дерута се произвеждат керамични и глинени съдове от близо 700 години. Изглежда причината този вид производство да процъфтява тук толкова дълго време е отличното качество на местната глина. Днес в града има над 300 фирми за керамика, а в някои от по-малките ателиета все още е възможно да наблюдавате майсторите в процеса на работата им.

Покрай пътя има доста магазинчета, но ако искате да се сдобиете с автентични предмети, влезте в разположената на хълм Дерута и разгледайте витрините с ръчно рисувани съдове и украшения.

В самия град няма кой знае какви други забележителности. На централния площад Пиаца дей Консоли ще видите сградата на кметството, която е издигната някъде през 14-и век. Във фоайето й има изложба с предмети от археологически открития в района, както и малък музей на керамиката.

          Снимка: Katina Rogers

Любопитно: От керамика майсторите правят дори красиво изрисувани пейки. Нашият съвет: бъдете нащрек по време на своята разходка и непременно поседнете на някоя за почивка или снимка.

В близост се намира Римини - най-големият морски курорт в Италия е обичан еднакво от италианците и от чужденците.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Дерута!

Виж още: 

Почивка в Сицилия

Почивка в Пулия

Почивка в Коста Брава

Почивка на Канарските острови

>
19 декември 2019 г.

Тагове

керамика

кулинарни изкушения

любопитно

романтика

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти