Начало / Статии / Статии - Узбекистан

Узбекистан – 9 места, които непременно трябва да видите

Автор

/

Кой от нас не е слушал приказки, чието начало и дълга история започват от древната Персийска империя. Щом чуете за нея и съзнанието ви започва да извиква образите на екзотични принцеси в обсипани със скъпоценности рокли, безстрашни владетели, яхнали врани коне и могъщи магьосници, които изчезват и се появяват сред кълба от призрачен дим.

Някога в пределите на тази империя е влизала и днешната страна Узбекистан. Сега тя е с най-многобройно население от всички страни в Централна Азия и пази спомен за древни и могъщи цивилизации.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Аралско море

Интересно е да се знае, че на нейна територия се намира Аралско море, което всъщност е безотточно езеро и е разположено на границата между Казахстан и Каракалпакстан (автономна област в Узбекистан). Някога в него са се вливали реките Амударя и Сърдаря, но те били отклонени за напояване и оттогава Аралско море значително е свило размерите си.

В Узбекистан има няколко места, които заслужават вниманието на всеки посетител със своето минало, интересната си история и множеството паметници на архитектурата.

Самарканд

Самарканд е град с многовековна история, който е втори по големина в Узбекистан. Той е известен с факта, че в миналото е бил на стратегическо място по древния Път на коприната. Това му е донесло много богатства и в днешни времена се слави с голям брой културни и архитектурни паметници, които му носят място сред световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Интересно е да се знае, че един от тези паметници е великолепния площад Рагистан, който смайва всеки гост на града размерите си и с уникалната си изработка. Неговите цветни геометрични фигури пленяват с изящество и перфекционизъм.

Тук също си заслужава да се види архитектурният комплекс Шахи Зинда, така наречения „Град на мъртвите”, който представлява комплекс от мавзолеи.

Ташкент

Друг град, който е задължителна спирка в Узбекистан е столицата Ташкент. Градът е преживял разрушително земетресение през 1966 г. и е било необходимо да бъде изграден отново. Едни от най-впечатляващите забележителности в него са – дворецът на принц Романов; Ташкентския зоопарк, който е дом на около 3000 животни; музеят на Амир Тимур; сградата на Националната опера и балет; архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най-старият коран в света от VII; мавзолея Кафал Шаши и медресето Барак Хан, където се намира най-богатата библиотека на източни ръкописи.

Бухара

Следваща важна точка по историческия път на коприната е също толкова древния град Бухара. Днес той е един от най-големите градове в Узбекистан и има какво да предложи на своите гости. Най-старата забележителност в този град е минарето Калян, което се извисява над всички джамии и минарета и точно това била причината, то да не бъде разрушено от Чингиз Хан.

В Бухара може да се наблюдават демонстрации на производство на коприна. Местните пазари в този голям град привличат със своето многообразие и с интересните стоки, които предлагат.

Хива

Нека да продължим към следващото вълнуващо място в Узбекистан на тази азиатска страна. В град Хива откриваме прекрасен архитектурен комплекс, който е бил резиденция на узбекистански владетел. Комплексът Ичан Кала събира в себе си около 50 исторически паметника и близо 250 старинни къщи. Не е изненада, че е първият паметник в страната, който е включен към световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Къзълкум

Пътят между Хива и Бухара минава през пустинята Къзълкум и отново следва древния маршрут на коприната.  Това е 11-ата по големина пустиня в света и се намира между реките Амударя и Сърдаря. Преминаването през пустинята между двата града дава възможност на туристите да се насладят на гледката от бреговете на река Амударя.

Айдаркул

В югоизточната част на Къзълкум се намира изкуственото езеро Айдаркул. В него могат да се видят разнообразни видове риба. Около езерото няма населени места и това влияе много добре върху естественото развитие на животинския свят в района на езерото.

Шахрисабз

Разказите за Узбекистан неминуемо се свързват с тюркско-монголския военачалник Тимур или още познат под името Тамерлан. Негово родно място е Шахрисабз – град в Югоизточен Узбекистан. По негова заповед там е построен дворецът Ак Сарай. През 2000 г. историческият център на Шахрисабз е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Карши

В Узбекистан се намира и един малък град, наречен Карши. Той е административен център на Кашкадаринската област. Малцина знаят, че историята на Карши датира от преди 2700 години и се свързва с имената на много владетели и видни фигури от миналото. Той се е намирал на пресечна точка на Пътя на коприната, идваща от Централна Азия до Индия и Афганистан.

Градът е бил важна цел за много завоеватели. По време на тези периоди тук са били построени едни от най-известните архитектурни паметници на града. В Карши се намира единствената образователна институция за жени, построена в региона. Известна туристическа дестинация са баните, които според легендата, се нагряват от огъня на една-единствена свещ.

Вижте най-добрите предложения за пътуване до Узбекистан!

>
24 януари 2023 г.

Тагове

екзотика

културен туризъм

културни центрове

любопитно

пустини

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти