Начало / Статии / Статии - България

В търсене на древните тайни на Исперих, Разград и Попово

Автор

/

Туристическа дестинация „Исперих-Разград-Попово: Път на древни култури и традиции”, обхващаща територията на три общини – Исперих, Разград и Попово, е разположена в Североизточна България и е част от Източната Дунавска равнина. Тя предлага за посещение изключително атрактивни и знакови историко-археологически и културни обекти, обособени в три тематични маршрута – Историко-археологически, Етнографски и Събитийно-фестивален.

Ако предпочетете Етнографския маршрут, ще имате възможността да разгледате уникални комплекси и в трите общини. Маршрутът предлага уникален ансамбъл от архитектурни етнографски комплекси с тематични експозиции, дегустации на местна кухня, както и анимации на стари забравени български обичаи.

Разположената в центъра на град Исперих Етнографска къща предлага богато разнообразие от предмети и уреди от бита и поминъка на местното население, голяма част от което се е преселило от различните краища на България. Ежегодно през месец октомври музеят става център на Панаира на царевицата. Къщата с дърворезби в с. Малък Поровец (Община Исперих) е творение на човешкия гений. Построена през 1954 г. от самобитния майстор дърворезбар Марин Петков, къщата е изцяло декорирана с изящна дърворезба, помещенията и мебелировката на къщата са тематично подчинени на самостоятелни идеи като „Семеен олтар”, „Стая с дванадесетте апостоли”, „Тронна зала” и др. Създадената в началото на XX в. Вятърна мелница в с.Белинци се намира на 15 км от Исперих. Тя е изцяло дървена и в нея може да видите мелене на зърнени култури от два хромела.

Ако продължите към гр.Разград, една пешеходна разходка в старинния квартал „Вароша” ще ви върне назад във времето с оригинален архитектурен ансамбъл, носещ духа и атмосферата на Българското възраждане. Тук са концентрирани множество музеи и културни средища, както и уютни заведения, съхранили духа на стария Разград. В старинния квартал се намира и Етнографски музей, представляващ комплекс от 3 реставрирани стари къщи с дворове. Експозицията показва по оригинален начин традиционната култура на местната етнографска група „капанци”. Представена е празничната им календарна система, бит, облекло, накити. По време на фестивала „Белите нощи на Разград” той се превръща в мистична територия на легенди и стари поверия. Етнографски комплекс в с.Побит камък, намиращ се на  20 км северно от гр. Разград, включва реставрирани къщи и дворове с възстановена уредба на български дом, обитаван от етнографската група „балканджии”. Посетителите могат да изпробват своите умения в тъкането на черги, плетенето на рогозки и да дегустират местни блюда, приготвени по стари автентични рецепти. А вкусът на ракията и виното, приготвяни в комплекса, ще ги върнат назад във времето и ще ги заредят с добрата енергия на дедите, дошли от Балкана. В Етнографския комплекс в с.Топчии (Община Разград), създаден да съхрани традициите, бита и културата на капанците, може да се видят характерните особености в капанското облекло - строго контрастиране на бяло и черно и везаните в червено детайли.

Етнографската обиколка може да продължи към гр. Попово и Етнографската експозиция „От село Попово към град Попово“ в Историческия музей. От лятото на 2013 г. експозицията е изцяло обновена. Беломорската етнографска сбирка на с.Светлен се намира в стара къща и е посветена на материалната и духовната култура на беломорските българи, заселили отново селото след Освобождението на България. Разполага с богата експозиция от автентични носии, носени от т. нар. “беломорци” и предмети на бита на бежанците от Беломорска Тракия. Носиите са послужили в близкото минало като оригинален реквизит, използван при създаването на филма “Капитан Петко войвода”. Капански архитектурно-етнографски комплекс в с.Садина се намира на 18 км от гр.Попово. Комплексът е посветен на етнографската група „капанци”, съхранила се почти до най-ново време в Североизточна България. Комплексът е съчетание на традиционен капански стил с модерни условия за отдих и релаксация.

Събитийно-фестивалният маршрут на дестинацията предлага  богато разнообразие от културни събития - фестивали, събори, международни и национални конкурси в съчетаниe с исторически и природни забележителности. 

В края на месец септември в продължение на две седмици посетителите на община Исперих могат да се потопят в атмосферата на Дните на културно-историческото наследство, в рамките на които ежегодно се провеждат редица мероприятия - Панаир на царевицата, авторски изложби, дни на отворените врати за посещение на историческите обекти, демонстрации на народни занаяти и възстановки на народни обичаи, изложба „Археологическо лято”, научна конференция „Есенни музейни четения „Сборяново – от находката до витрината” с участието на изявени учени-историци и музейни работници от страната и чужбина. Посетителите и участниците в Панаира на царевицата могат да дегустират приготвения пред тях вкусен качамак, да се насладят на богатата кулинарна изложба от царевични продукти, да приложат уменията си при изработване на предмети от царевична шума, да надникнат в миналото чрез различни възстановки и да участват в организираните ретро игри. Етнографската къща се превръща в център за пресъздаване на различни фолклорни ритуали и обичаи. В рамките на  традиционните майски празници в общината се организират редица атрактивни събития – Нощ на музеите, Шоу под звездите, традиционен поход „По стъпките на Таньо войвода”.

Естествен център на Лудогорието е град Разград. Богатият културен календар превръща Разград във фестивална столица на Лудогорието. Тук е особено вълнуващо през месеците юни и юли, когато се провеждат два знакови фестивала. „Белите нощи на Разградсе провежда всяка година в две поредни нощи на Еньовден (23 и 24 юни 2014 г.). Първата нощ е посветена на градските музеи и паметници на града, в която старите сгради оживяват чрез различните изкуства, прекрасни концерти и спектакли. Втората вечер е посветена на античното минало на Разград. Вила „Урбана”  в АР „Абритус” става естествен декор на древни обичаи и култове от епохата на римската империя, съчетани с огнени спектакли и музикални изпълнения. Панаирът на киселото мляко и фестивалът на народните традиции и художествените занаяти се провеждат ежегодно в края на месец юли. През 2014 г. ще се проведе от 23 до 25 юли. Този международен арт фестивал е запазена марка на Разград, която го прави известен в целия свят. В основата му е кулинарна традиция за приготвяне на прочутото разградско кисело мляко. В продължение на три дни тук си дават среща майстори на мляко и на художествените занаяти от България и чужбина, танцови състави от цял свят се надиграват, показвайки красотата на своя роден фолклор. Улиците и площадите на града се изпълват с многоезичен говор, багри и усмивки.     

Ключови събития от Културния календар на община Попово са Балканският кинофестивал за операторско майсторство „Златното око” в памет на оператора Димо Коларов, в рамките на който през месец май се представят най-известните и най-нови филми с техните оператори и Национален фестивал на алтернативното кино „Мини филм” през мсец юни, предназначен за всички любители на камерата, като цели да представи най-интересната продукция, създадена от непрофесионални киноклубове и кинолюбители на определена тематика. Всяка година на 1 и 2 юни Попово посреща участниците в националния поход „По стъпките на четата на Таньо войвода”, преминали преди това през Исперих и Разград. Събитието се съпътства с преглед на маршовата и строевата песен, с пресъздаване на едно от сраженията на четата на Таньо войвода, тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметника на войводата, като кулминацията е в местността Керчана, където и приключва целият национален поход.

Събитийно-фестивалният маршрут е вълнуващо предизвикателство за любителите на различни изкуства, народни традиции и емоционални преживявания.

За повече информация посетете следните адреси:
Община Исперих: www.isperih.bg ; www.museumisperih.com
Община Разград: www.razgrad.bg ; www.abritvs.atspace.com
Община Попово: www.popovo.bg ; www.museumpopovo.com

www.isperih-razgrad-popovo.com

>
08 юли 2015 г.

Тагове

идеи за уикенд

кулинарни фестивали

културен туризъм

маршрути

семеен туризъм

фестивали

забавления за деца

етнографски комплекси

Забележителности наоколо

Избрани оферти