Начало / Статии / Статии - Камбоджа

Ангкор Ват – по изгрев или по залез (+ полезни съвети)

Автор

/

© Мария Ангелова/NasamNatam.com

Преди да посети Ангкор Ват, обикновено човек е видял толкова много снимки и клипове от прочутите руини в Камбоджа, че кажи-речи няма нужда да ги посещава наистина.

Изгревът над Ангкор Ват се е превърнало в едно от мечтаните преживявания за хиляди туристи по света именно заради красивите снимки, които обикалят из интернет, а залезът при храмовете набира все повече популярност – макар и да не е толкова впечатляваща гледка. И така, за да решите кое да изберете – изгрев или залез, трябва да имате няколко неща предвид. Ето няколко съвета от посещението ми на Ангкор Ват:

Изгрев на Ангкор Ват

ПЛЮСОВЕ

+ Слънцето се подава точно зад руините на Ангкор Ват и гледката ниастина е магическа.

+ Като станете рано за изгрева, ще си осигурите повече време за обикаляне на храмовете преди да ви налегне жегата.

МИНУСИ

- От снимките из интернет изгревът обикновено изглежда така:

© Мария Ангелова/NasamNatam.com

Това, което рядко ще видите обаче, е гледката зад гърба на снимащите, а именно:

© Мария Ангелова/NasamNatam.com

Стотици хора се стичат към бреговете на езерцето (има две езерца, но това отляво не предлага красивото отражение, което всички искат да видят) и се борят със зъби, нокти и стативи за добра позиция за снимане. Някои дори нагазват в калта при липсата на друг избор:

© Мария Ангелова/NasamNatam.com

Ако не си падате по тълпите, може да се поизнервите, но като се има предвид, че целият Ангкор Ват е доста претъпкано с туристи място, няма да преживеете нещо кой знае колко изненадващо.

- Полет с балон – несъмнено гледката отвисоко ще е най-невероятния начин да видите изгрева над храмовете, но лично аз имах някои задръжки по въпроса. Причината е, че когато посетихме Сием Рийп (пролетта на 2017 г.), единствената компания, която предлагаше полети с балон над Ангкор Ват, включваше и хвърляне на бонбони на деца от близко село в края на полета. Освен глупава, тази практика ми се видя и унизителна за местните, така че с удоволствие прескочих балона (това, разбира се, е лично мнение, сигурна съм, че полетът е невероятен!).

СЪВЕТИ:

> За да бъдете в Ангкор Ват по изгрев (храмовете се намират извън Сием Рийп), може да си наемете колело (2$ на ден), скутер (от 7$ на ден) или тук-тук с шофьор (около 15$ на ден на човек, 20$ с включен изгрев).

> Бъдете там доста преди изгрева (поне 40 минути по-рано), за да си намерите място за наблюдаване и за да не изпуснете играта на светлините в небето преди слънцето да се покаже над хоризонта.

> Ако това е първият ви ден в Ангкор Ват, не забравяйте, че трябва да отидете до билетния център, който се намира на десетина километра от официалния вход на храмовия комплекс, и да си купите билет, за да ви пуснат.

Залез на Ангкор Ват

ПЛЮСОВЕ

+ По-малко хора идват специално за залеза, така че е по-спокойно.

+ Светлината на залязващото слънце огрява фасадата на Ангкор Ват и за няколко минути преди залеза тя сменя няколко цвята – оранжево, розово, кафяво...

© Мария Ангелова/NasamNatam.com

МИНУСИ

- Не е толкова впечатляващо, колкото изгрева.

СЪВЕТИ::

- Комплексът затваря по залез, така че очаквайте след като слънцето се скрие зад хоризонта, да бъдете помолени да напуснете храма.

Изводът: Най-добре вижте и изгрев, и залез. 

А тук вижте най-добрите оферти за екскурзии до Камбоджа!

>
08 септември 2017 г.

Тагове

романтични места

съвети

Азия

Забележителности наоколо

Избрани оферти