Забележителности - Панагюрище

Историческият музей - Панагюрище

Представена е експозиция, която е организирана като музеен комплекс (самостоятелна експозиционна зала за изложби; Дудекова къща; Джунова къща; Синя Хаджидимитрова къща; Бяла Хаджидимитрова къща) и почти изцяло е посветена на Априлското въстание и на Българското Възраждане. Историческият музей разполага с отдели, посветени на археология, етнология, българските земи XV - XIX век, нова и най-нова история, Панагюрско съкровище, природонаучна сбирка, занаяти и други. Информация за работно време и билети вижте на сайта на музея.
Адрес: ул. Райна Княгиня 26
Уебсайт: museumpan.com

Дудековата къща

Тя е уредена с етнографска експозиция, която пресъздава градския бит във възрожденския дом. Къщата е построена в периода 1853-1856 година. Била е собственост на търговеца Петър Дудеков, който е бил убит от османците при потушаване на Априлското въстание. Реставрирана е през 1990-1996 година. Дудековата къща е исторически и архитектурен паметник от епохата на Възраждането. Намира се точно до Историческия музей.

Тутевата къща

Свързана е с обявяването на въстанието на 20 април 1876 година. Построена е в периода 1873-1874 година. Неин собственик е бил Иван Тутев, заможен гражданин на Панагюрище и участник в революционното дело. 

Адрес: Ул. Софроний Врачански 6

Къща музей Марин Дринов

Представя живота и делото на бележития български историк, професор и общественик Марин Стоянов Дринов. Къщата обикновено е заключена. За да я посетите, трябва да отидете до Историческия музей и да заявите, че искате да я посетите.

Адрес: Ул. Марин Дринов 17

Къща музей Райна Княгиня

Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Къщата е със запазена възрожденска архитектура. В двора се намира гробът на героинята, която е ушила знамето на Априлското въстание, Райна Княгиня. Днес на първия етаж е представена експозиция, която отразява живота и делото на тази велика жена преди смъртта й през 1917 година.

Работно време: от 9:30 ч. до 17:00 ч.

Други възрожденски къщи

- Лековата къща
- Матеевата къща
- Ланджевата къща
- Смолската къща

Храм "Свето Въведение Богородично"

Изграден е през 1818 година. В онова време е бил величествен с големите си мащаби.

Църквата "Св. Георги"

Намира се в центъра на града. Изградена е през 1856 година.

Мемориален комплекс "Априлци"

Издигнат е в чест на 100-годишнината от Априлска епопея благодарение на Димитър Даскалов, професор Величко Минеков, професор Секул Крумов и архитект Богдан Томалевски. Намира се на историческия хълм "Маньово бърдо".

Забележителности около Панагюрище
Свързани Пътеписи за Панагюрище
Промо цени в СПА клуб Бор 4*, Велинград, Полупансион
от 52 лв.
Промо цени в СПА клуб Бор 4*, Велинград, Полупансион
1 нощувки
Собствен превоз