Начало / Статии / Статии - България

Крепост емпорион Пистирос край Пазарджик

Автор

/

 

През 1988 г. започват разкопки на голям археологически обект край село Ветрен, община Септември. Разкриват се основи на град, обграден с крепостна стена, чийто градеж е в духа на най-добрите строителни традиции в античния свят.

Открити са и големи количества монети. Изобилието им остава загадка, докато през 1990 г. археолозите попадат на надпис на старогръцки език. От него става ясно, че обектът е известният от писмените източници емпорион (търговски център) Пистирос. Надписът е най-старият гръцки надпис, откриван досега в Тракия. Той е първият официален документ от канцеларията на тракийския цар, наследник на Котис (380-359 г.пр.Хр.) и дава информация за връзките между тракийските царе и гръцките търговци.

Пистирос е основан от търговци от остров Тасос по времето на първите царе на Одриската държава (втората половина на V в. пр.Хр.). Под тяхна егида става център за производство и износ на метал и метални изделия от Тракия за Гърция. При управлението на тракийския цар Котис, през IV в. пр.Хр., Пистирос преживява своя голям разцвет. В края на III в.пр.Хр. градът е опожарен и разрушен при нашествието на келтите. Върху руините му израства селище, в което се произвеждат изделия от фино обработени метали - желязо, бронз, сребро, злато.

Крепостната стена на Пистирос е широка около 2 м, изградена е от гранитни блокове, някои с големина 1.4x1.8 м. В селището се е влизало през няколко порти, охранявани от кули и бастиони. Тук съжителствали траки и елини. Тракийското племе беси, пазители на Дионисовото светилище в Родопите покровителствало и осигурявало спокойното съществуване на населението.

Находките - глинени олтари, зооморфни фигури и антропоморфни идоли, пирауноси (преносими огнища) и други - свидетелстват, че сред жителите на селището били разпространени различни религиозни култове.

В Пистирос досега са открити повече от 950 бронзови и сребърни монети. Представено е монетосеченето на тракийските владетели Аматок I, Бергай, Котис I, Аматок II, Tepee II, Керсеблепт, Сефт III, на гръцките полиси Тасос, Маронея, Парион, Енос, Аполо- ния, Месамбрия и др.

Любопитно:  Келтите са голяма общност от народи в земите на Западна и Централна Европа. През IVв.пр.Хр.    келти се сражавали като наемници във войните между гръцките полиси, а през 335 г.пр.Хр.    основали своето селище Сингидун (Белград) по поречието на Дунав. През 281 г.пр.Хр., след смъртта на Александър Велики, започва голямото келтско нашествие в Македония, Гърция и Тракия. През 277 г.пр.Хр. в Тракия е основано келтското царство със столица Тиле, чието точно местополжение не е уточнено до днес. То е унищожено от траките в 213 г.пр.Хр. Келтското присъствие в Тракия дава отражение върху културата на траките. Те възприемат някои келтски оръжия, а в поселенията им се откриват бронзови предмети с типична келтска украса.

>
11 юли 2013 г.

Тагове

антични градове

археология

крепости

Забележителности наоколо

Избрани оферти