Транспорт - Санторини

Летище

До Санторини можете да стигнете с полет през Атина целогодишно, а през лятото има много чартърни полети от редица европейски градове, както и от Солун.

Летището в Санторини се намира северно от селището Камари и е с летищен код JTR. От летището има автобуси за Фира (6 км), където можете да се прекачите на автобус за другите градчета. Разписанието на автобусите от летището до Фира е закачено при изхода. Имайте предвид, че автобусите не са на често. На летището чакат и таксита. Може и да наемете кола, особено ако така или иначе смятате да обикаляте острова по този начин.

Уебсайт: www.santoriniairport.com

Ферибот

Можете да стигнете до Санторини чрез редовните фериботни линии от пристанищата в Пирея, Солун или Крит, както и от почти всички от Цикладските острови. Пътуването отнема 5-9 часа в зависимост от ферибота и междинните спирания. Фериботите пристигат на пристанище Атиниос, откъдето тръгват автобуси за Ия, Фира и много други градове.

Градски транспорт

Из острова се движат автобуси на 30-60 минути, като билетите са между 1,60 и 2,90 евро. Имайте предвид, че няма директни автобуси, които да стигат от единия до другия край на острова и трябва да прехвърляте на автогарата във Фира, през където минават всички линии. 

Уебсайт: www.ktel-santorini.gr

Има и лодки, които се движат между основните пристанищни градове.

Кола под наем

Можете да наемете кола за 35-45 евро на ден. Мотоциклет или скутер ще ви струва около 20-30 евро на ден. Един от основните начини за придвижване на Санторини са АТВ (АТВ за двама ще ви струва около 20-35 евро на ден в зависимост от месеца). Имайте предвид, че движението по пътищата е малко хаотично и не се подчинява на строги правила. 

Забележителности около Санторини