Начало / Статии / Статии - Гърция

Научно доказано: Да бъдеш близо до вода те прави по-щастлив

Автор

/

Обичаш да си на плажа или на брега на езеро? Разбери защо е така!

Непрестанният ни стремеж да се озовем на брега на море, океан, язовир или дори на рекичка за няколко часа пикник през уикенда е нещо, което не е типично само за нашата епоха. От векове хората изпитват неустоимо желание да бъдат близо до вода и се оказва, че това си има научно обяснение.

Повечето хора не могат да обяснят защо толкова им харесва да са близо до вода – обикновено казват, че ги успокоява, но не знаят защо.

Една от причините е, че шумът на вълните е много добър в това да заглушава човешките гласове. А човешките гласове са това, което мозъкът ни асоциира с града и стреса на работното място.

Няма гласове – няма стрес.

Едно проучване изследвало как реагират хората на различни картинки. Изображенията на зелени природни пейзажи водели до незабавно спадане на нивата на стрес, но колкото повече водни басейни имало на картинката, толкова повече хората я харесвали.

Освен това е доказано, че хората спят по-добре, когато са близо до вода. Неслучайно приложенията за сън и медитация включват природни шумове като дъжд, разбиващи се вълни или ромолящ ручей.

Едно малко британско проучване установило, че спането на шума на вода не само помага за по-дълбок сън, но и засилва паметта.

А когато влезете във водата, мускулите, които използвате всеки ден, могат да си починат, докато работят други. Самото влизане във водата дава на тялото почивка от гравитацията, което е и почивка за мозъка.

Скорошни проучвания посочват, че туристите са склонни да платят с 10 до 20% по-висока цена за същата хотелска стая, ако има гледка към морето. Вече знаете защо!

*

Виж още:

Почивка в Албена

Почивка в Созопол

Почивка в Лефкада

Почивка в Анталия

>
10 април 2023 г.

Тагове

любопитно

психология

наука

проучване

Забележителности наоколо

Избрани оферти