Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Санторини
Санторини / Santorini

Гръцкият остров Санторини (Σαντορiνη, Santorini) официално е познат като Тира. Този уникален по рода си вулканичен остров годишно се посещава от огромен брой туристи, които се наслаждават на гледката на подводната калдера, епицентър на едно от най-големите вулканични изригвания в историята. 

Катастрофалното вулканично изригване, станало на Санторини през 1400 г. пр.Хр., е събитието, което е определило днешния облик на острова. Първоначално формата на Санторини е била почти кръг, но вулканът избухнал с такава сила, че централната част на острова хвръкнала във въздуха и на нейно място се появил кратер (или калдера), който се запълнил с вода. Следи от експлозията са открити чак в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. И днес на малкия остров Неа Камени, който се намира в калдерата, има активен вулканичен кратер.

Днес Санторини е популярна туристическа дестинация, която съчетава битов гръцки стил и модерен лукс.

Главният град на острова е Фира (често може да я срещнете и като Тира или Тера, но правилното произношение е Фира), а най-широките плажове са на Камари и Периса. 

Важна информация

Население: 15 000 души

Валута: Евро (EUR)

В по-оживените туристически градчета ще откриете АТМ устройства (в Камари се намира до автогарата), както и банкови клонове.

Интернет страници за Санториниwww.santorini.net

Спешен телефон: 112

Аптеки

Аптеките в Санторини затварят в събота и неделя и е добре да се запасите преди това. Ако ви трябва лекарство през уикенда, ще трябва да извикате лекар. 

Забележителности около Санторини