Начало / Статии / Статии - Гърция

Почивка на гръцките острови

Автор

/

Палитрата от гръцки острови в толкова голяма, че е трудно да изберете къде да прекарате почивката си. Независимо дали сте почитатели на спокойната лятна почивка на плажа или пък сте активни натури - фенове на водните и плажните спортове, гръцките острови няма да ви разочароват нито за миг.

Остров Евия – изкушението на Гърция

Малцина са почитателите на Гърция, които познават остров Евия. А в случай, че знаят нещо за него, то е под вече рядко срещаното име Евбея. При все това Евия може да осигури всичко, което прави Гърция любима дестинация на туристите. В северната част на острова откриваме хълмове с гъсти гори и минерални извори, в центъра на острова се намират планинският масив Дирфис и град Еретрия – търговски център на древността, и на юг има гори, проломи и безкрайни плажове.

Вижте още: Почивки на остров Евия

***

Закинтос – заливът на костенурките

Името Закинтос идва от синът на легендарния аркадийски вожд Дардан, а днес той по – скоро ни говори за третия по големина остров – част от Йонийските острови. Една от най - интересните забележителности на остров Закинтос са световноизвестните костенурки Caretta caretta. Остров Закинтос ще ви дари с една незабравима почивка, тъй като той е пълен с изненади, атракции за гмуркачите, водолазите и любителите на силни усещания!

Вижте още: Почивки на остров Закинтос

***

Миконос - бели кубистични къщи на фона на синьо море

Миконос отдавна е бил любимо място за забавления и неговият образ като място на атрактивни позьори и млади, танцувай-до-зори европътешественици или примамва, или обезкуражава потенциални посетители за първи път. Чарът на сухия, суров пейзаж, из който са пръснати уединени вятърни мелници, към 400 църкви, параклиси и храмове и струпаните като бучки захар къщи в главния град с цветни петна от небесносини врати и куполи и яркочервени и розови бугенвилии, не може да бъде заличен от тълпите в силния сезон. Почти целият остров е голям археологически музей под открито небе, покрит с древни руини, мозайки и, през пролетните месеци, диви цветя.

Вижте още: Почивки на остров Миконос

***

 Санторини - идиличният гръцки остров

Като любим на всички гръцки остров, Санторини се отличава с един от най-необичайните егейски пейзажи. Официалното име на острова е Тира, макар средновековното име – изопачено от Санта Ирини, останало от италианците – да е далеч по-широко използвано. Независимо под какво име, това прелестно място е обречено да фигурира във всеки пътеводител за круизи; множество пасажери, които за щастие никога не остават повече от няколко часа, се изсипват на малкия остров през летните месеци. На него има интензивна вулканична дейност, изказват се и предположения, че Санторини е това, което е останало от митичната Атлантида.

***

Остров Родос - мост между Европа и Изтока

Благодарение на своето стратегическо местоположение в античните търговски маршрути, икономиката на Родос винаги е била  процъфтяваща. Малко останки от древността (30-метровият бронзов Родоски колос, едно от седемте чудеса на света, е продаден като отпадъчен метал земетресение). Но Средновековието – период на острова, доминиран от кръстоносците от Ордена на рицарите на св. Йоан – се хвърля в очи навсякъде в Стария град, най- големия обитаван средновековен град в Европа.

Вижте още: Почивка на остров Родос

***

Крит - уникална островна история и култура

Най-големият от гръцките острови и един от най-пленителните. На Крит се заражда минойската култура, първата развита цивилизация в Европа, а Кносос – открит едва през 1900 г. – е нейната столица. Междувременно най-поразителното природно чудо на Крит е разположено в клисурата Самария, най-дългото дефиле в Европа. Популярният, но изморителен пешеходен маршрут през Белите планини. Маршрутът накрая води до едно крайморско селище и завършва с охлаждащо топване в Либийско море.

Вижте още: Почивка на остров Крит

***

Атон - духовно средоточие на православния свят

Макар и да е полуостров, Атон е с толкова специален достъп, че на практика е едно от най-труднодостъпните места в Гърция. Византийската империя може и да свършва с падането на Константинопол през 1453 г., но кажете това на монасите в Атон. На жени не е позволено да стъпват в тази полуавтономна от ХІ в. монашеска държава, но посетители на 40-те манастира, приютили 40 000 монаси, процъфтяват. Безценни творби на изкуството и ръкописи са се натрупали през годините, а свещеният безпорядък от реликви и икони може да бъде видян от посетители, участващи в утринните и следобедни молитви. Неограничен брой гръцки мъже могат да посещават Атон, но само десет чужденци на ден могат да влизат на територията, прекарвайки не повече от една нощ в даден манастир.

***

Приказна Лефкада

Лефкас или Лефкада, както го наричат гърците е част от групата Йонийски острови. Лефкада е популярен курорт, който привлича туристи с атрактивна природа, младежки дух и много красота и романтика. Островът има богата история, която го прави още по-мистичен и желан като туристическа дестинация. Името на острова означава "бяло" и се отнася до белите скали в южната част на острова, които са характерни за Лефкас. Островът е покрит със зеленина, релефът е планински и е свързан със сушата посредством мост. Плажовете  Василики и Янис са едни от най-добрите дестинации за уиндсърфинг в света.

Вижте още: Почивка на остров Лефкада

***

Хидра - остров със стил

Първото, което ще видите на остров Хидра, ще бъде прекрасният полукръгъл пристанищен град и много изящни къщи на морски капитани, ветрилообразно разположени сред скалистите хълмове. Всички моторни превозни средства са прогонени от този планински и гол остров, където хората винаги са разчитали на морето за прехраната си. Магарета и конски каруци са основните транспортни средства. Някога прочут като място за срещи на художници, писатели и нашумели знаменитости, Хидра все още остава една от най-модните и стилни дестинации в страната. Таверните са семпли, но често посещавани от множество щедри и представителни люде.

***

Остров Скопелос – островът Мама мия     

Остров Скопелос е изключително зелен – със своите над пет милиона бора, 50 000 маслинови дръвчета и едва 5000 жители той е кътче, запазило природата си по уникален начин. Плажовете с малки камъчета са оградени от прохладни борови гори, а водата е кристално чиста. Морските дарове, приготвени в крайбрежните ресторантчета, са задължителни, а местните вина са прочути по далечни земи от древността. Това не е чудно, тъй като според легендата Скопелос е основан от един от синовете на древногръцкия бог Дионисий. Спокойствието и автентичният дух на гръцката култура, които се чувстват навсякъде, са причината Скопелос да бъде избран за снимачна площадка на американския мюзикъл „Мама мия”.

***

 Oстров Самос - уважете виното в родината на Питагор

Ако сте страстни фенове на виното, вашето място е гръцкият остров Самос. Там ще се доближите с една крачка до боговете, защото той е родното място на богиня Хера. Самос  е най-източният гръцки остров в Егейско море и е почти на една ръка от Турция. Островът носи прозвището "Вечно зеленият остров", а ще разберете защо - едва след като го посетите. Още от древността е прочуто самоското вино – конкретно бялото, чиято сладка жилка му е печелила слава през годините. Остров Самос има живописни плажове, в които се мият кристално сини води. Островът дава своя принос и към рок културата, тъй като всяка година се провежда тридневен рок фестивал с висока посещаемост.

***

Остров Алонисос – на море сред боровете

Борови гори и море като тепсия описват най-добре Алонисос. Той се намира съвсем близко до Скопелос и е сред най-китните гръцки острови. Пълен е с чудни заливи и в него мият води едни от най-дълбоките места на Егейско море. Островът е силно залесен с борове, които по много чаровен начин се вписват в морската шир. Ако сте си избрали тази дестинация, трябва да знаете, че пътната мрежа е основно в южната част на острова, а северната  е почти необитаема. Най-важно е да запомните главното пристанище Патитири,а На 4 км. от него се намира Алонисос. В Стария град Алонисос и в Патитири има богат избор на таверни, кафенета и барове с апетитна средиземноморска кухня и напитки.

***

Лемнос – мястото, където античността оживява

Ако си милите, че Гърция няма с какво да ви впечатли освен с вкусната средиземноморска кухня, маслините, узото и сиртакито – дълбоко грешите. Уникалните морски плажове и растителността са пропити от древни легенди и божествени истории...а тяхната Мека е остров Лемнос. Той е осмият по големина в Гърция и се намира в северната част на Егейско море. Столицата на острова е Мирина , а гордостта му е Полиохни - най-старият град в Европа. Докато изучавате митовете и легендите в района не забравяйте, че сте на брега на морето. Гърция си е Гърция – топла и приветлива, с бистрото море и ситния пясък.

***

Остров Скиатос или зеленият остров на Гърция

Изобилие от плажове, маслинови и иглолистни гори можете да срещнете на остров Скиатос, който е част от групата на Спорадите (т.е. на гръцки „разхвърляните“). Островът съществува още от времето на тракийските племена и именно те са дали името му. Сред забележителностите на местността спадат старото и новото пристанище, главната улица, улицата с баровете, двете църкви на върха на двата хълма, вятърната мелница-ресторант на върха на третия хълм и малкото полуостровче със старото училище и кафенето. Заслужава си да видите и къщата-музей на писателя Пападиамантис.Препоръчваме ви да отидете на море там септември, защото в разгара на летния сезон температурата е опустошителна.

Вижте още: Почивка на остров Скиатос

***

Патмос - място, сбрало богато религиозно и художествено наследство

Патмос е най-малкият от Додеканезите - група от дванайсет гръцки острова, известни още като Южни Споради. Най-важното в културната история на острова е изгнаничеството там на Йоан Богослов около 95 г. Според преданието именно на Патмос той е създал две съществени части от Новия Завет. На острова има пещера, където според преданието Йоан е написал тези глави от Библията. На най-високата точка на Патмос е изграден старинен манастир с богата библиотека, който е включен в списъка на ЮНЕСКО. Патмос предлага и светски удоволствия със своите хълмове и удивителни плажове, които привличат по-малко набожните.

***

 Остров Тасос - зеленият рай на Гърция

Тасос е гръцки остров в северно Егейско море. Красивата природа, кристалната вода, чистите плажове и съхранените гръцки традиции превръщат острова в желана дестинация, както за спокойна, така и за активна ваканция. Близостта му до континента (делят ги едва 7 км) е причина да е предпочитан за уикенд почивки. Наблюдаван отдалече, Тасос прилича на потънала в морето планина, покрита със средиземноморски борове, кипариси и вечнозелени храсти. За богатата история на града свидетелстват археологически находки из целия остров. Град Лименас - най-големият град на острова, е разположен в потънал в зеленина живописен залив.

Вижте още: Почивка на остров Тасос

***

Кос - островът на Хипократ

Кос е вторият по големина остров от Додеканезите след Родос. Мястото е богато на археологически останки. Крайбрежието е прелестно, особено пясъчните плажове от югоизточната му страна. Туристите в по-голямата си част са младежи от северна Европа и идват, за да се насладят на доста интензивния нощен живот. Около пристанището на Кос се издига крепост. По улиците са разположени много градини, а на мястото на старата агора има множество кафенета и барове. На единия площад се намира прочутото дърво на Хипократ, вероятно посадено преди 2400 години от известния лекар. Замъкът на рицарите датира от XV век и гледката от крепостните стени е великолепна.

>
12 юли 2021 г.

Тагове

бял плаж

гръцки острови

Егейско море

Класации. летен туризъм

море

морски пътешествия

остров

острови

плаж

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти