Начало / Статии / Статии - Гърция

12 причини да посетиш Санторини

Автор

/

Гледали сте снимки от Санторини, въздишали сте по неземно красивите гледки, а може би скоро ви предстои да сбъднете една от мечтите си и да посетите приказния гръцки остров? Ето ви малко любопитни факти от Санторини, с които да се подготвите за мечтаното пътешествие в Гърция.

Може би не знаете, че...

...Санторини е любимо място на много холивудски знаменитости. Много известни личности са оценили красотата на острова и са си купили къщи тук. Съсем вероятно е да срещнете познати лица от екрана, докато се разхождате из Санторини.

...на острова има горещи извори, които се намират в самото море. Дотам се стига с лодка. Водата мирише на сяра и е много полезна за кожата.

...гроздето от Санторини първо се суши, почти до стафида, и чак след това се прави на вино. Затова и местните вина са сладки и с по-висока концентрация на алкохол.

...неочаквана гледка са лозята на острова - завити като спирали, близко до земята. Това е начинът да се предпазят от вятъра и да се напояват по-лесно в каменистия терен.

...Санторини е една от възможните локации на потъналата Атлантида. Търсенето на легендарния изчезнал континент продължава и до днес из целия свят, като една от често спряганите локации е остров Санторини заради известното на историците древно избухване на вулкана, образуал днешната калдера.

...сградите се пребоядисват всяка година в бяло. Затова и снимките от там са толкова ослепителни.

...на остров Санторини има лифт. Той води от старото пристанище до Тира (струва около 4 евро и се стига за няколко минути). Ако не искате да го ползвате, може да изкачите 588-те стъпала или да се качите на магаре (за около 5 евро, стига се за около половин час).

...на Санторини няма светофари. Няма и кръгови кръстовища. Пътните знаци също не са в изобилие. Движението на острова е много интензивно - автомобили, мотопеди, автобуси и АТВ са в постоянна надпревара. Ако шофирането в състезателни условия не ви е любимо занимание, можете да ползвате междуградските автобуси - редовни са, всички минават през столицата Фира и не са скъпи (еднопосочен билет струва от 1 до 2,40 евро). Важно: автобусите не спират на всяка спирка, необходимо е да помахате на шофьора, за да спре и да се качите.

...на Санторини няма извори и водата от чешмата е преработена морска вода. Има силен вкус и не е препоръчително да се пие. Не се тревожете обаче, цената на голяма бутилка минерална вода е около 50 цента.

...хиляди двойки идват на Санторини, за да се оженят. Пригответе се навсякъде из острова да попадате на снимачни декори (фотографските екипи се придвижват с купища техника, включително сватбени арки). Особено популярно е сред азиатците да бъдат тук на специалния си ден, а азиатските булки често са с яркочервени рокли.

...Санторини не е типична плажна дестинация. Ако си представяте лежерни дни на плажа, имайте предвид, че Санторини не е най-подходящото място за това. Повечето плажове на острова са скалисти, а пясъчните ивици обикновено са тесни и пренаселени. Прочетете и подробен пътеводител из плажовете на Санторини.

...нощният живот е предимно в Камари и в столицата Фира. Не целият остров Санторини е парти зона – повечето крайбрежни селца са тихи и спокойни след залез. Ако искате световни диджеи и музика до изгрев, насочете се към Камари и Фира.

...всички големи пътища на острова се пресичат в град Пиргос. Добре е да го знаете, ако си наемете АТВ или мотопед за обиколка на Санторини (най-добрият начин за опознаване на целия остров). Ако ползвате местните автобуси на компанията КТЕЛ, почти всички минават през Фира.

...всяка година на Великден хиляди фенери осветяват острова. Една традиция от около 20 години повелява на Великден след залез пред всяка къща да бъде запален метален фенер. Гледката на лумващите една след друга светлинки е магическа!

*

Вече сте готови за пърото си пътуване до изгубената Атлантида - вижте актуалните оферти за пътуване до остров Санторини!

Виж още:

Почивка в Корфу

Почивка в Крит

>
15 август 2023 г.

Тагове

гръцки острови

любопитно

острови

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти