Начало / Статии / Статии - Гърция

А ти страдаш ли от туристически махмурлук?

Автор

/

Да пътуваш е чудесно. Но както при алкохола, и при пътуването прекаляването води до махмурлук. Страничните ефекти се получават от дълги часове в самолет или автобус, от постоянната смяна на часови зони или като цяло - от ненаситната душа на пътешественика.

Ето три типа туристически махмурлук, с които може би сте запознати.

1. Хайде още малко...

Точно като при пиенето. Намирате се в нов за вас град за първи път - Париж, Рим, Ню Йорк. Ентусиазмът ви обаче е толкова силен, че ви се струва че можете да обиколите всички обекти, които са маркирани като забележителности или някога сте виждали във филми или интернет. Привидно това е възможно, ако сте приели, че след обиколката можете да реанимирате няколко дни. Това, което се получава, е че вие наистина обикаляте тук, тук, тук и тук. Накрая се намирате някъде из града и дори мисълта за прибиране до мястото, където трябва да преспите, ви се вижда като мисия невъзможна. На следващия ден е още по-страшно, защото мускулната треска обхваща цялото ви тяло и млечната киселина пулсира в мускулите ви. Не ви се гледат ни забележителности, ни дяволи, но да проспите един от и без това малкото дни, в които сте в Париж, не ви се вижда като добра идея. И започвате наново маратона, макар и с едно наум. За вас не знам, но аз изпитвам това усещане във всеки по-голям от Поморие град.

2. Часовата разлика

Ах, тази мръсница часовата разлика! Тя е толкова привлекателна, красива и неустоима, когато я гледаме от вкъщи. Иска ни се да сме с нея, да й се отдадем изцяло и дори да прекараме живота си с нея. Но тя е въплъщение на дявола и само чака да се поддадем на изкушението, за да ни нападне в гръб. Тя обикновено ни чака на далечни места - на много часове и много полети от нас. Всеки иска да види градове, държави, забележителности или просто дървета от другата страна на Земята, но това е свързано с тотален дисбаланс на метаболизма и биоритмите. Кога сте обядвали в 3 сутринта, кога сте спали между 18 и 21 часа следобедната си дрямка? Макар и след петия ден в странство да си мислите, че сте устояли на тази коварна жена Часовата разлика, бъдете сигурни че това е било само подготовка. Връщайки се обратно, следва пореден удар. Тук обаче отпуската ви вече е свършила и се впускате в ежедневните си ангажименти според “нашето време”. Едно време, помня, имаше митинги с лозунги “Времето е наше” - къде ти, братче? То притежава всички ни. Този тим махмурлук се лекува с гледане на филми нощно време, дъвчене на поредното хапче Мелатонин и няколко седмици спокойствие.

3. Нощният преход

Този малък дявол се крие някъде между редовете на уж добре описаните туристически обиколки с автобус. Той е незабележим и скромен, но не забравяйте, че се състои от 12 букви и две думи, в което явно има някакъв фатализъм. Той атакува нощно време (оттам идва и името му). Обиколили сте Европа с автобус и се намирате някъде на около 8 до 25 часа разстояние с автобус от родния си дом. Автобуса потегля и минават ден, нощ, ден, нощ, нощ, нощ, ден. Всеки, който си е помислил “ще го преживеем този нощен преход”, вече взима думите си назад, преглъщайки трудно ръбестите букти на “Нощен преход”. Когато най-после стъпите на родна земя, не знаете нито кога сте, нито дали сте.

Всеки ваш орган е бил убеден, че е част от седалка и сега предстои да го разочаровате отново. Второто разочарование за органите ви е, че отново ще трябва да работят - краката вместо да своят свити - да ходят, стомахът да храносмила по точно определен график, а горките бъбреци да пречистват организма ви не само когато наближите бензиностанция. Ще е тежко, но ще го преживеете с един здрав сън, много, много обилен обяд, вечеря и закуска и още един здрав сън. Знайте че Нощният преход се страхува от Здравия сън като дявол от тамян - не се притеснявайте да го използвате дори без лекарско предписание.

>
24 март 2023 г.

Тагове

любопитно

забавни истории

Забележителности наоколо

Избрани оферти