Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Санторини

Музей на праисторическа Фира

В този музей, намиращ се в главния град Фира, можете да видите останки от праисторически цивилизации, населявали Санторини. Информация за билети и работно време вижте на сайта на музея.

Уебсайт: odysseus.culture.gr

Археологически музей

Също се намира във Фира. Представя историята на града от древногръцката епоха до римското управление. Информация за билети и работно време вижте на сайта на музея.

Уебсайт: odysseus.culture.gr

Културен център Мегаро Гизи (Megaro Gyzi)

Намира се във Фира, в близост до католическата църква. В тази сграда със запазени стенописи от XVI - XIX в. ще видите картини от гръцки автори и фотографии на острова преди голямото земетресение от 1956 г. Работи от май до края на октомври. Отворен е от 10:30 до 13:30 и от 17:00 до 20:00 часа. В неделя - от 10:30 до 16:30 часа.

Фолклорен музей

Намира се в село Контохори, в къща в скалите, построена през 1861 г. Представя традиционни занаяти като дърводелство, бъчварство, обущарство, ще видите и винарна, и традиционно кафене.

Работно време: 10:00 - 14:00 и 18:00 - 20:00 часа (всеки ден от май до октомври).

Музей на виното Куцоянопулос

Намира се по пътя за Камари във винарната "Santo Wines". Представя историята на винопроизводството на острова от 1660 г. насам. Прочетете подробна статия за Музея на виното Куцоянопулос.

Морски музей

Намира се в Ия. Представя историята на корабоплаването на острова, разполага и с богата библиотека. Затворен е във вторник. В останалите дни работи от 10 до 14 и от 17 до 20 часа.

Музей на минералите и фосилите

Намира се в центъра на град Периса. Представя фосили и минерали от Гърция и целия свят.

Преход през скалите от Фира до Ия

Има 9-километрова пътека, която води от Фира до Ия през скалите на калдерата. Отнема около 4 часа и предлага наистина невероятни, постоянно сменящи се гледки, параклисчета и красиви къщи. Тръгва се от пристанището на Фира, откъдето се тръгва в посока Фиростефани и Имеровигли. 

 

Градовете на Санторини

Фира

Фира е най-оживеният град на острова с многобройни заведения и хотели и зашеметяващ изглед към калдерата. Оттук минават всички автобуси, които обикалят острова. 

Фиростефани

Намира се само на 1,5 км (10 минути пеша) от главния град Фира. Предлага същата невероятна гледка към калдерата, но е значително по-спокоен.

Имеровигли

Това е т.нар. "балкон на Санторини". Известен е като дестинация за влюбени двойки, провеждане на сватби и подновяване на брачни клетви. Почти няма магазини и заведения, трябва да пътувате до Фира (3 км). Градът е бил почти изцяло разрушен по време на земетресението от 1956 г.

Контохори

Тръгнете по северния долен път от Фира и ще стигнете до Контохори с фолклорния музей в скалите.

Вурвулос

Градът е построен амфитеатрално с изглед към долината. В центъра му се намира впечатляващата църква Агиос Ефстратиос.

Картерадос

На 2 км от Фира ще откриете традиционни стари сгради, вкопани във вулканичната скала. На 15 август тук се провежда фестивалът на Панагиа Кокини.

Месариа

Павирани улички, магазинчета и останките от плетачната фабрика на Маркезинис.

Вотонас

Градът има характерна фолклорна архитектура.

Монолитос

Намира се в близост до летището. Има плаж със ситен черен пясък и плитко крайбрежие.

Камари

Космополитен и винаги пълен с туристи град. Плажът е дълъг няколко километра и има син флаг. Подходящо място за гмуркане и за активен нощен живот. В града има кино на открито, пазар и магазини.

Меса Гониа

Един от центровете за производство на вино. От Фира следвайте знаците за Камари и след това свийте в дясно. Първата ви спирка е най-старата винарна на острова - тази на Янис Русос (1836 г.) 

Пиргос

Построен е на хълм. За лозята край Пиргос се казва, че от тях се прави най-качественото вино.

Мегалохори

Прекрасно село, непроменено от туристическата индустрия.

Емпорио

Емпорио е най-голямото село на острова, построено около крепост. Не е известно сред туристите, което го прави истинско откритие.

Ия (Оия, Оя)

Често може да чуете името на града, макар и грешно, като Оя и Оия. Има художествени галерии, магазини за бижута и едни от най-добрите домашно приготвени сладкиши. Най-популярното място за наблюдаване на залеза.

Акротири

Намира се в южната част на острова. Фарът в Акротири е чудесно и нетуристическо място за наблюдаване на залеза. В близост до селото Археологически комплекс Акротири.

 

Плажове в Санторини

Санторини не е известен с неземните си плажове - плажната ивица е предимно скалиста и камениста. Въпреки това плажовете са разнообразни и разноцветни. Вижте къде да откриете най-добрите плажове на остров Санторини.

Забележителности около Санторини