Начало / Статии / Статии - Гърция

Гърция в чаша вино: местните сортове, които да опитате

Автор

/

Всеки има нещо, което обича в Гърция. За едни това е гостоприемството на местните, за други - прясната морска храна и свежите зеленчуци, за трети - невероятните гледки и разкошните плажове. 

Макар да е предимно известна с узото си, страната има богата и разнообразна винена карта. Рецината е вероятно най-прочутото гръцко вино, но пътуване из гръцките земи може да се превърне във вълнуваща дегустация в търсене на нови вкусове, аромати и сортове. 

Снимка: iStock by Getty Images

Не е нужно да сте винени специалисти, за да научите повече за гръцкото вино и да опитвате различните му варианти. Ето някои от най-емблематичните за Гърция сортове грозде, които да потърсите по време на следващата си почивка в Гърция

Саватиано

Саватиано е най-разпространеният сорт грозде, който се отглежда на големи площи в Атика и е основа за производство на рецината. Чаша добро вино от саватиано има нотки на жълти плодове и дълъг послевкус. Ако откриете отлежало саватиано, непременно го опитайте. 

Асиртико

Санторини е домът на асиртикото. Отгледано върху вулканичната почва на острова, от гроздето от този сорт се прави бяло вино, което се отличава с високата си минералност. На Санторини можете да опитате асиртико на различни производители, като много от винарните са отворени за посещение и дегустации. 

Какотригис

Бутилка вино от сорта какотригис е най-добрият сувенир, който можете да си донесете от остров Корфу. В разпръснатите лозя на острова се отглеждат много сортове грозде, но този е един от най-редките. Бялото вино, направено от него, е леко и може да се опита само във винарните и таверните на Корфу

Агиоргитико

Този сорт червено грозде се отглежда на полуостров Пелопонес, предимно в района на Немея. Можете да го откриете в бутилка под формата на сухо, полусладко и сладко червено вино, както и като розе. Ако си харесате някоя бутилка, вземете си две или три, тъй като виното от сорта агиоргитико има потенциал да отлежава добре.

Лиатико

Този сорт грозде от остров Крит стои в основата на толкова елегантни и леки червени вина, че със сигурност ще се хареса на почитателите на бялото вино и може да се консумира с всички храни, които обикновено комбинирате с бяло вино. Понякога гроздето се суши на слънце и от стафидите се произвеждат подсилени вина тип портвайн.

Лимнио

Ако сте планирали спирка на остров Лемнос (Лимнос) това лято, непременно потърсете вино от местния сорт лимнио. Той се отглежда тук много преди на острова да пристигне александрийският мускат и е споменавано нееднократно от много древни автори като Омир. Сортът се отглежда и извън острова (в части от Тракия). Можете да го откриете чист, но по-често е в купаж с международни червени сортове.

Снимка: iStock by Getty Images

Вижте актуални оферти за почивка в Гърция!

>
11 май 2023 г.

Тагове

винен туризъм

любопитно

острови

полезно

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти