Начало / Статии / Статии - Гърция

Цикладските острови, които да посетите поне веднъж

Автор

/

Според легендите древногръцкият бог на морето Посейдон толкова се ядосал на цикладските нимфи, че ги превърнал в острови.

Името Циклади всъщност означава острови, подредени в кръг около свещения в древността остров Делос, смятан за родно място на бог Аполон.

В групата гръцки острови, известни като Циклади, се включват някои от суперзвездите на гръцкия туризъм като Санторини и Миконос, както и многобройни миниатюрни островчета, много от които необитаеми. Общият брой на Цикладските острови е над 200 и затова да изберете къде на Цикладите да отидете на почивка не е съвсем фасулска работа.

В следващите редове ще ви запознаем с някои от най-интересните Цикладски острови.

Санторини

Снимка: iStock by Getty Images

Гръцкият остров Санторини се отличава с едни от най-необичайните егейски пейзажи. Официалното име на основния остров е Тира, макар средновековното Санторини – изопачено от Санта Ирини, останало от италианците – да е далеч по-широко използвано.

Това прелестно място е обречено да фигурира във всеки пътеводител за Гърция. Варосаните кубични къщи на миниатюрното селище Ия – известно като едно от най-красивите места в Средиземноморието – са разположени на върха на 300-метрови стръмни скали над мастиленосините води на неговата частично потънала калдера. Всяка вечер тук се струпват стотици туристи, за да видят това, което се слави като “най-красивият залез в света”.

Миконос

Снимка: iStock by Getty Images

Често наричат остров Миконос Ибиса на гръцките острови. Плажните партита на острова са легендарни и привличат купонджии от цял свят.

Но Миконос е много повече от барове и коктейли. С изгрева на слънцето партито приключва, но ви очакват белите къщи, които блестят ослепително, местните пернати обитатели, символични наследници на легендарния пеликан Петрос, крайбрежната зона Малката Венеция, където къщите са в микс от венециански и гръцки стил, а масите на заведенията са на метри от морето, както и вятърните мелници, които греят в топли цветове по залез.

Делос

Снимка: iStock by Getty Images

Малкият, брулен от ветровете остров Делос е митичното родно място на Аполон, бога на истината и светлината, и на неговата сестра-близначка, богинята на луната Артемида. Към 1000 г. пр.н.е. островът е населяван от йонийците и превърнат от тях в религиозен център. Почти целият остров – по-малко от 3 квадратни километра – е археологически музей под открито небе, покрит с древни руини, мозайки и, през пролетните месеци, диви цветя. Той е защитен от ЮНЕСКО, ненаселен е и е достъпен за посещения само през деня.

Парос

Снимка: iStock by Getty Images

Парос се намира в центъра на Цикладите и в арсенала си за пленяване на сърцата на посетителите има божествени пясъчни плажове, традиционни селца и пейзажи с планини и маслинени насаждения, които постоянно ще ви карат да снимате. Тук от векове се добива мрамор, от който са създадени много прочути творби, включително статуята Венера Милоска.

Наксос

Снимка: iStock by Getty Images

Наксос е най-големият остров от Цикладите. Той е точната дестинация специално за тези, които не могат да избират между море и планина, а искат да имат и двете. На Наксос има богат избор от плажове (малки и големи пясъчни заливчета за събиране на тен, както и ветровити плажове за кайтсърфистите). Не по-малко са планинските селца, които ще ви потопят в атмосферата на други времена - Филоти, Халки, Апирантос. Вземете си планинските обувки, за да се качите близо до боговете на първенеца на острова - връх Зевс.

Милос

Снимка: iStock by Getty Images

Милос се намира доста на юг и печели от близостта си с други Цикладски острови като Санторини, Парос и Наксос. Ако сте отседнали на някой от споменатите, можете да стигнете до Милос с ферибот.

Благодарение на вулканичния си произход Милос може да се похвали с невероятни пейзажи, включително и такива, наподобяващи сцена от лунната повърхност. Саракинико е най-прочутият плаж на Милос, където посетителите могат да се изкъпят в небесносините води на морето, заобиколени от ослепителнобели скали.

Тинос

Снимка: iStock by Getty Images

Може би най-емблематичната гледка от гръцкия остров Тинос са изящните мраморни площади, прагове, табелки и украшения на сгради - на всяка крачка очите ви се пълнят с красота. Хълмовете ухаят на билки. Лозовите насаждения се простират между огромни парчета скали и растат напук на неплодородната и камениста почва. В петдесетината селца на острова е пълно с таверни, винарни и кафенета, създадени с мерак и вкус. Как ще устоите на изкушението да седнете във всяка една от тях?

Андрос

Снимка: iStock by Getty Images

Андрос е един от най-близките до Атина острови от групата на Цикладите. Макар да набира популярност сред туристите, все още може да се причислява към местата, които не са развалени от туризма. Главният му град Хора Андрос с богатите си имения и тесните си улички напомня за славно минало, а непокътнатите от времето селца ще ви срещнат с истинския гръцки островен живот, не този, който е специално направен за удобство на чужденците.

В центъра на острова има маркирани пешеходни маршрути, които ще ви отведат до водопади, долини, старинни параклиси, планински селца и незнайни плажчета.

Вижте актуални оферти за почивка на остров Санторини!

>
24 април 2024 г.

Тагове

гмуркане

гръцки острови

екзотика

плажове

романтични места

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти