Начало / Статии / Статии - България

7 лесни рецепти за къмпинг, готови за под 10 минути

Автор

/

Мразя да готвя, когато съм на къмпинг. Ама много мразя.

За мен почивката е почивка, ако не се налага да режеш, пържиш, печеш и сотираш. Отскоро обаче открих някои приятни моменти в това занимание (всичко, което изисква по-малко от 10 минути подготовка, се брои за приятно) и реших да споделя любимите си къмпинг рецепти, готови за нула време.

Тук няма да си говорим за скара, нея всички си я знаем, а за неочаквани къмпинг угощения или бързи рецепти, с които да разнообразите класическото барбекю.

Запържени наденички със зеленчуци

Вземете сурова наденица, лук, чушка и всякакви други зеленчуци, нарежете всичко на ситно и още преди да тръгнете на път, го сложете в алуминиева тавичка заедно с малко зехтин, сол и черен пипер. Увийте във фолио и приберете на хладно. Когато огънят е готов, само метнете тавичката отгоре. Няма нужда да цапате чинии – може направо да бодвате с виличка от тавата.

Къмпинг пържени филийки

Преди „Кой ще ти пържи филийки на палатка!“ да ви е накарало да прескочите тази идея, само си спомнете какъв уют навява ароматът на тази закуска.

Хитрина: Предварително разбийте яйцата и ги сипете в буркан или шише с широко гърло. Приберете в хладилната чанта или на някое усойно място. По същия начин може да си направите и заготовка за омлет, както и да си донесете готова смес за палачинки за закуска.

Малко по-така

Ако има нещо, което обожавам за лека вечеря, това са платата със сирена и салами. Освен че засищат, няма нужда да ги готвите! Изберете сушени меса (прошуто крудо, брезаола, сушеница) и зрели сирена и кашкавали, заедно със сухари и плодове. Ако ги нарежете предварително и ги приберете в кутии, времето за приготвяне на място пада до 2 секунди – колкото да отворите капаците.

Салата Табуле

Кускусът (ситен, от арабските магазини, а не познатото от детството макаронено изделие) се залива с топла вода (даже няма нужда да е гореща), покрива се за 5 минути и е готов за консумация! Междувременно нарязвате 1-2 връзки магданоз, 1-2 големи домата, връзка пресен лук. Добавяте зехтин и сол. Заради кускуса салатата е доста хранителна, но и свежа.

Салата с нахут или боб от консерва

Супер засищаща и готова за 5 минути. Според предпочитанията ви, използвайте боб или нахут от консерва. Добавете пресен лук, прясна червена чушка, босилек, зехтин, лимон. Та-даа! Даже не сте висели над тенджера!

Пресни картофи с гъби във фолио

Всичко, от което имате нужда, е алуминиево фолио. Увийте 2-3 измити пресни картофа заедно с 2-3 измити пресни гъби във фолиото, като добавите сол, зехтин и черен пипер. За малко по-така вкус, може да хвърлите и някоя и друга стафида или клонка розмарин. Сложете пакетчетата от фолио в жарта (не директно в огъня!) и ги оставете, докато се задушат.

Бананови лодки за десерт

Най-важното в тази рецепта е да не забравяте да НЕ белите бананите. Както са с кората, направете разрез по дължина от дръжката до върха, като не разрязвате банана изцяло. Напълнете банана с ядки, шоколадови парченца, кокосови стърготини, карамелен сос, мед, други плодове. След това увийте лодката в алуминиево фолио и изпечете на скарата или в жарта (обърнете 1-2 пъти).

Още няколко хитрини:

- Вземете си леки метални съдове за къмпинг (тип малки тавички или малки тенджерки) – освен че не тежат, могат да се ползват и за чинии или за съхранение на остатъка от вечерята.

- Колкото повече от храната подготвите вкъщи (миене, белене, рязане), толкова по-бързо ще стане всичко на място.

- Ако приготвяте скара на въглища, поръсете стиска свежи подправки (босилек, розмарин, а мащерка обикновено може да си наберете и на място) върху въглените, за да придадете по-приятен аромат на месото.

>
20 юли 2017 г.

Тагове

любопитно

къмпинг

рецепти

храна

бързо и лесно

Забележителности наоколо

Избрани оферти