Начало / Статии / Статии - България

Хижа Амбарица и нейните боровинкови нощи

Автор

/

Снимка: Румен Зографов

Представете си класическа музика и театър високо в планината, на лунна светлина и сред дъх на боровинки. Звучи завладяващо. От няколко лета на хижа Амбарица в Стара планина се провежда фестивал, посветен на боровинките. Боровинковите нощи бързо се превърнаха в любимо преживяване за тези, които обичат планината и необикновените летни събития, както и в начин хижата да бъде поддържана и обновявана от хижарката Ема и многобройните доброволци, които се включват в начинанието.

Каузата

На Амбарица боровинките от години са повече от плод. Те са послание на добра кауза и вкус в споделянето на любов към планината. През 2018 г. кампанията е насочена към събиране на средства за възстановяване на товарната въжена линия към хижа Амбарица. Това е поредната крачка в обновяването на хижата за последните пет години. С работеща въжена линия многократно ще се увеличи темпото на ремонтиране на сградата, което в момента не е лесно начинание заради затрудненията при доставката на тежките строителни материали високо в планината.

Програма и дати

Боровинковите нощи на хижа Амбарица в Троянския Балкан през 2018 г. идват с пълна луна и пълна програма. От 27 до 29 юли всички посетили фестивала ще могат да опитат мекици с боровинково сладко „Амбаришки стандарт”, различни хижарски гозби, домашните коктейли „Боронада” и „Бъзария”.

В програмата на фестивала са включени игри на открито и настолни игри, състезание по цепене на дърва, уроци по латино танци, български хора. Който има желание, ще може да рисува с боровинков сок, да меси хляб или да резбова дърво.

Звездните нощи и красивото пълнолуние ще бъдат още по-въздействащи с музиката на Паганини и други цигулкови композиции в изпълнение на талантливи млади музиканти, лауреати в различни конкурсни събития у нас и по света. За първи път на Амбарица тази година ще бъде организирано и театрално представление.

Входът за събитието е свободен.

Маршрути до хижа Амбарица и полезна информация

Следете актуална информация за събитието във фейсбук тук. Организаторите са публикували информация за маршрутите, по които може да се стигне до хижа Амбарица от различни изходни точки. От местността Смесите край троянското село Черни Осъм има три туристически маршрута, които отнемат около 3 часа. Всеки от тях е с различна маркировка – жълта, зелена или синя. От юг, стигайки до лифта при гр. Сопот, пешеходният преход през хижите Незабравка и Добрила отнема около 3 часа и 40 минути. Най-дълъг е 7-часовият пешеходен преход от Карлово през хижа Хубавец. В планиране на времето, в което се стига до хижа Амбарица, посочената продължителност на преходите не включва самото пътуване с лифта.

Всички удобни места в района на хижата са на разположение за свободно къмпингуване без такса. Водата е изворна. Фестивалът е организиран като екосъбитие и в дните му няма да се ползват прибори за еднократна употреба, а само наличната посуда от хижа Амбарица.

Организаторите напомнят да не забравяте канче в раницата и дори при пълнолуние да вземете челник.

Информация за хижа Амбарица

Построена през 1958 г., втората страда на хижа „Амбарица” (т.нар. нова) бързо добива популярност с архитектурния си облик, а туристите често я наричат „Дворецът на Стара планина“. За онова време хижата предлага условия, близки до хотелските: докато в повечето планински места за настаняване стаите са с 20 легла, туристите на Амбарица споделяли съня си с трима души. Любопитен факт е, че хижата е построена само за четири месеца – времето между стария и новия сняг. Любопитен факт за първата сграда на Амбарица, която датира от 1935 г., е градежът й от камък и дърво, с покрив от каменни плочи, а благодетел за нейното построяване е цар Борис.

Всички снимки са предоставени от организаторите. 

>
24 юли 2018 г.

Тагове

фестивали

хижи

Стара планина

Централен Балкан

Троянски Балкан

Забележителности наоколо

Избрани оферти