Начало / Статии / Статии - Франция

Парижката Света Богородица: катедралата, която оцелява

Автор

/

Парижката Света Богородица или Нотр Дам дьо Пари (Notre Dame de Paris) е изключителна готическа католическа катедрала, намираща се в източната половина на остров Сите, разположен в река Сена. Tя е един от най-изящните примери за френска готическа архитектура в света и катедрала, която винаги намира начин да оцелее.

Със своите 70 метра височина дълги години е най-високата сграда в Париж.

Снимка: iStock by Getty Images

След големия пожар през 2019 г. достъпът до кулите и вътрешността на катедралата е ограничен. Според плановете на парижките власти Парижката Света Богородица ще бъде възстановена в първоначалния си вид. Дотогава посетителите могат да разглеждат сградата отвън и да си припомнят как е изглеждала отвътре.

Кратка история на Парижката Света Богородица

Снимка: iStock by Getty Images

Първият камък на катедралата е бил положен през 1163 г. в присъствието на крал Луи VII и папа Александър III, а строителството й продължава повече от 100 години. По време на Френската революция пострадва само частично - няколко статуи са обезглавени, няколко са разрушени, а самата катедрала е обявена за Храм на разума. За известно време служи и като склад за вино.

От 1991 г. е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.  

На 15 април 2019 г. в катедралата се запалва пожар, който унищожава покрива й, но основите и повечето ценности са запазени. Огромна мобилизация на хора от Франция и света спомага за бързото набиране на средства за ремонт, който се очаква да продължи няколко години.

Какво да видите

Снимка: iStock by Getty Images

Туристите могат да влязат в катедралата и да се насладят на невероятната атмосфера, създадена от огромното пространство, процеждащата се през витражите цветни снопове лъчи и тишина, необичайна за Париж.

В съкровищницата се пазят ценни реликви, сред които нокът на Христос, парче от Кръста, реликварии от злато и скъпоценни камъни, както и тържествените дрехи от коронясването на Наполеон.

Могат да се качат и по 422 стъпала до кулите й, откъдето се разкриват невероятни гледки към Париж и Сена.

Не по-малко популярни сред туристите са и гаргойлите на катедралата - страховитите скулптури, които често присъстват в средновековните катедрали. Те едновременно отвеждали дъждовната вода и служели да “прогонват” злите духове. Можете да да ги разгледате отблизо на балкона с гаргойлите, който се намира между двете кули.

В подземното ниво има крипта, където са изложени находките от разкопки от римско време, направени в основите на катедралата.

Архитектура на катедралата

Снимка: iStock by Getty Images

Една от най-забележителните фасади на църквата е западната, където се намира и главният й вход. Тя съдържа пет основни елемента. Трите изваяни портала са посветени на Страшния съд (в центъра), живота на Дева Мария (север) и живота на Света Ан с най-старата статуя на катедралата от 1170 г.

В галерията на кралете има 28 статуи на крале от Юдея и Израел. Голямата розетка, намираща се близо до кралската галерия, оформя ореол около статуите на Дева Мария и Младенеца.

В тържествената галерия се намира линия от богато украсени арки, които са свързани с кулите. На южната кула се намира и 13-тонната камбана Емануел, която се използва само при официални събития.

Вижте оферти за екскурзия в Париж!

>
12 юли 2021 г.

Тагове

катедрали

любопитно

семеен туризъм

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти