Начало / Статии / Статии - Франция

Тюйлери: кралската градина, която стана парк за всички

Автор

/

Там, където днес парижани и туристи си поемат глътка въздух и се разхождат под зорките погледи на стройните редици дървета, някога е имало кралски дворец и тук са пристъпвали само благородници и кралски особи. След като дворецът Тюйлери, който съществувал тук, е изгорен по време на Парижката комуна (1871 г.), мястото става достъпно за всички парижани.

Снимка: iStock by Getty Images

Градините разделят Лувъра от площад Конкорд. Като деца тук са си играли принцовете Луи Тринадесети, Луи Четиринадесети и Луи Петнадесети, a днес районът е любим на почитателите на изкуството и на семействата с деца.

Това са най-старите все още съществуващи кралски градини в Париж.

Какво ще видите в градините Тюйлери

Докато се разхождате в градините, 5-звездна компания ви правят скулптури на Роден, Майол и Джакомети. Поспрете при двете езера

В югозападния край на градините се намира музеят Оранжери, в който са изложени картини на импресионисти и постимпресионисти, начело с Моне.

Лунапаркът в градините Тюйлери

Снимка: iStock by Getty Images

От юни до август градините са дом на лунапарк с виенско колело, въртележка, трамплини, забавления и захарен памук. Една от най-емблематичните атракции тук са лодките с цветни платна. Срещу наем, всеки може да управлява лодката в езерото с помощта на пръчка. Това забавление се предлага тук от 1850 година!

История на градините Тюйлери в няколко реда

Снимка: iStock by Getty Images

Ако трябва да се върнем 500 години назад във времето, ще видим кралица Катерина Медичи, която през 1564 г. поръчва да й построят дворец с градини. Дворецът е наречен Тюйлери по името на съществувалата преди това тук фабрика за плочки.

Точно сто години по-късно Андре ле Нотър, прочутият градинар на крал Луи Четиринадесети, се заема с преправяне на градините в познатия им днес френски стил.

По време на Парижката комуна дворецът Тюйлери изгаря, като пожарът продължава два дни. Като по чудо намиращият се съвсем близо до огъня Лувър не е засегнат. След това е взето решение да не се възстановява дворецът, а паркът да стане достъпен за всички.

Полезна информация за посещение на градините Тюйлери

В градините има къде туристите да спрат за обяд или кафе с гледка към зеленината. Целогодишно са отворени два ресторанта и едно кафене.

От март до декември в градините Тюйлери всеки ден има безплатни турове с екскурзовод на френски. Градините се заключват нощем. Можете да ги посетите от 7:30 до 19:30 часа от края на септември до края на март. През останалите месеци вратите се отварят в 7 сутринта и се заключват в 21 часа. През летните месеци (юни, юли и август) можете да си направите лятна разходка под звездите - работното време е до 23 часа.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Париж!

>
04 октомври 2023 г.

Тагове

градини

замъци

любопитно

паркове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти