Начало / Статии / Статии - Франция

Анси и Талоар - крайезерна перла в Савойските Алпи

Автор

/

Тази миниатюрна Венеция в алпийска среда е добре запазено средновековно и ренесансово съкровище. Анси е пресечен надлъж и нашир от река Тиу, която образува многобройни канали, преди да се слее с Фиер, приток на Рона – и да свърши на северния бряг на Лак д’Анси.

За областта Пол Сезан е възкликнал: „Каква  великолепна следа от времена отминали!“ В приятния Стар град (Vieille Ville) прекрасно запазени църкви и украсени с цветя градски къщи покрай пристанището се отразяват в кристално чистите реки и канали, прехвърляни от извити в дъга пешеходни мостове. (Загрижени за екологията, местните власти са направили много, за да запазят града и околностите му незамърсени.).

В топло време екскурзии с лодки стигат до бреговете на чистото езеро.

Може да се поразходите и да пазарувате по оживените, добре поддържани градски улици, из които има удивително много магазини за деликатеси и елегантни антикварни магазинчета.

Гастрономите казват, че да идеш в Анси, без да похапнеш в легендарния хотел „Марк Вейра“ (все още по-известен под старото си име „Еридан“), е все едно да идеш в Агра и да не видиш Тадж Махал. Виртуозният майстор-готвач сам бере редки алпийски билки и свежи диви цветя, които използва.

Трябва също да се посети и хотела „Пер Биз“ в близкия Талоар. Този хотел-ресторант, изваден като от албум сбор от къщи, разпрострени покрай кристално чистото езеро Анси, отдавна е маяк във френския гастрономически свят. Софи Биз, внучката на основателя Пер Биз, е една от най-високо ценените майстор-готвачки.

Парижани не се колебаят да предприемат дълго пътуване дотук, за да обядват омари или mousse de foie gras (мус от мазен патешки или гъши дроб), плюс дегустация на вина от избата от световна класа на ресторанта, всичко сервирано върху покритата с пергола веранда с изглед към езерото.

Сибаритите ще похвалят гоблените и антикварните предмети, които са преобразили тези бивши монашески килии на някогашното бенедиктинско абатство от ХVІІ в. в луксозни хотелски стаи.

Къде: 137 км източно от Лион, Рон-Алп, Франция
Най-добро време: вторник, петък и неделя са пазарни дни; битпазарът и пазар за антикварни предмети е последната събота всеки месец.

Виж актуалните оферти за пътуване в Лион!

Виж още:

Екскурзия в Париж

Екскурзия в Ница

Екскурзия в Монако


>
23 септември 2014 г.

Тагове

гастрономия

езера

любопитно

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти