Начало / Статии / Статии - Франция

Най-забележителните градове във Франция - Част 1

Автор

/

Страната, дала на света шампанското, ястията, сготвени в касерол и сиренето Камембер е прочута най вече с уникалната по рода си национална кухня и вино; ще намерите безброй места, за да задоволите капризите си. 

Франция е страната, за която е измислена думата „шик” – съблазнителна и надменна, старомодна и търсеща новото, но винаги характеризираща се с думите ”не зная защо”. Градовете във Франция, които непременно да посетите поне веднъж в живота си, вижте в днешната ни класация.

Легендарният Париж

Легендарният „град на светлините” или ”град на любовта”. Париж се смята за един от най-романтичните градове в света. Независимо дали сте художник, бизнесмен или турист, ще се насладите на дългите разходки от Монмартр до Картие. Както Ню Йорк или Лондон, Париж е несравним. Веднага щом започнете да разглеждате най-посещавания град в света, ще се почувствате сякаш сте в музей на открито. Париж (Paris) възбужда всички сетива, настояващ да бъде видян, чут, докоснат, усетен на вкус и мирис. От романтичната Сена до просторните многоцветни пейзажи и селските типове в кафенета, водещи монолози за чесъна или по-изтънченото поведение на Джери Люис, Париж е същината на всичко френско.

Лион - част от средновековна и ренесансова Франция

Наскоро възстановен и отново моден, старият квартал, наречен Старият Лион (Vieux Lyons), представя славните дни, когато Лион е бил търговският и финансовият център на Европа. Серия тесни улици образуват живописен лабиринт, покрай който се издигат над 350 сгради, смятани за най-голямата и еднородна групировка в страната от късния готически период до ХVІІ в. Чаровно старинни traboules (покрити пасажи), характерни само за Лион, ни връщат обратно в дните, когато те са помагали на хората да пренасят скъпоценни топове коприна при лошо време. Traboules свързват улици, край които се редят галерии с аркади, антикварни магазини, магазинчета за месни деликатеси и дворове в италиански стил.

Сен Пол дьо Ванс - кацнало върху хълм селище

Сен Пол дьо Ванс е прекрасен, само за пешеходци средновековен град върху хълм, северно от Кан, чийто старинен чар не се е изгубил въпреки стичащите се тук тълпи през пиковия сезон. Влезте в хладните галерии на фонд „Маг“ и ще се прехласнете от един от най-прочутите в света малки музеи за модерно изкуство, откъдето се откриват и неповторими гледки.
Ресторантът и странноприемницата, някога нищо повече от непринудено бистро, днес са едни от реномираните в областта, отчасти защото са били любимо място на големи художници и писатели, както и заради оригиналните платна на Шагал, Пикасо и Лежер, които красят стените на трапезарията.

Ница - красива примадона край морето

В успокоителните летни нощи старинната Ница – средновековният лабиринт от гъстонаселени улици на Стария град (наречен  бабазук на местния диалект) – и популярният булевард „Салея“ гъмжат от млади и стари, местни и туристи. Макар Ница да е петият по големина град на Франция, той има атмосферата на малък град, а главният пазар, от вторник до неделя, напомня с цветовете, ароматите и чудесиите за провансалската селска област току извън града. Златната ера, когато Ница е най-модното място за зимна почивка в Европа, е отразена в тъмнорозовото и охрата на елегантната градска архитектура в италиански стил (в крайна сметка, Ница е принадлежала на Италия; тя е отстъпена с договор на Франция през 1860 г).

Шамони - първокласно място за ски и туризъм

Нищо чудно, че Шамони е избран за домакин на първите зимни олимпийски игри през 1924 г. Дълго преди да бъде провъзгласен за най-добрият курорт в Европа за напреднали и майстори скиори, Шамони е сериозен планинарски център и лятна столица на катерачите. Покритият с ледници Монблан се извисява току над града, а в ясен ден можете да видите Матерхорн, на 64 км оттук. Зъбчата железница стига до възхитителните 1913 метра в Леденото море, вторият по големина ледник в Алпите, друга алпийска земя на чудесата, която ще да е запленила Шели.

Куршевел - посред Трите долини

Домакин на зимните олимпийски игри през 1992 г. и едно от най-високите, най-привлекателните и с най-добри съоръжения място за каране на ски във Френските Алпи, Куршевел е разположен в точката на съединяване на три алпийски долини, които образуват най-голямата в света скиорска област. Четирите „села“ на Куршевел са назовани според тяхната надморска височина, като най-доброто е най-високото – на 1850 м. Те са космополитни, но не и плашещо шикозни, а стотиците пътеки, обширната кръстосана мрежа от лифтове и разнообразният терен го превръщат в едно от най-добрите места за ски в света.

Сен Емилион - да се насладим на винарската култура на Бордо

Районът на Бордо е място за почти религиозно поклонение за енофилите и гастрономите. Централното място в него заема изтънченият град Бордо, един чудесно възстановен център на архитектурата на ХVІІІ в., който служи като база за набези към винарски области с толкова почитани имена като Медок, Грав и Сотерн. Тук има повече от 10 000 лозя, но приятното средновековно градче Сен Емилион съблазнява човек да поспре пo за дълго в него. Лозя върху склонове се спускат от всички страни към неговите крепостни валове от ХІІІ в., обграждащи настланите с обли камъни средновековни улици, покрай които се редят магазини за вино и пекарни, продаващи въздушно леки ореховки.

Сен Тропе - носталгичен мит, който никога не умира

Да живее Бриджит Бардо. Откакто се появи за първи път във филма на Роже Вадим И бог създаде жената, Бардо никога не си е отивала. Парад от наподобяващи Бардо момичета за женене, преуспяващи момци и бонвивани изпълва – по монокини, а понякога и съвсем нуди – плажо вете, едни от най-хубавите и с най-добър пясък по Ривиерата. „Доброто старо време“ и неговият сибаритски хедонизъм са избледнели през десетилетията, но славата и успехът на Сен Тропе са оцелели. Доказват го тълпите през лятото и това, че той е все още моден.

Ил дьо Ре - само за посветени

Скорошното нашествие от континента към този малък френски аванпост в Атлантическия океан – само 32 км дълъг и в някои места едва 60 м широк – малко се е отразило на неговия непокварен чар. Тук ще видите главно местни жители и посветени парижани, каращи велосипед из лозята и картофените полета, покрай стридените плантации, зеленчукови градини и местния резерват за птици. Елегантен, старомоден, с бавен ритъм и изненадващо дружелюбен, в този кът на Франция врати и велосипеди се оставят незаключени, барманите знаят името и предпочитанията ви, а млади семействата пълнят непретъпканите плажове, ровят за сърцевидни миди и се наслаждават на другите островни petits plaisirs (малки удоволствия).

Ез - прекрасни гледки от Френската ривиера

Когато пристигнете в Ез на 400 м над кобалтовосиньото Средиземно море, вие може би ще забравите, че този педантично реставриран средновековен град е бил предназначен за отбрана по време на война, не за туристически долари. Той е най-високо разположеното кацнало върху хълм селище в Прованс и едно от най-посещаваните. Изключителна гледка, стръмните лъкатушни алеи и нагиздени с цветя павирани пасажи на Ез са работно място за занаятчии и продавачи на антикварни предмети, угаждащи на туристите.

Останалите градове във Франция, които непременно да посетите, вижте Част 2 на нашата класация.

>
14 октомври 2013 г.

Тагове

градове

Класации

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

летен туризъм

море

музеи за изящни изкуства

романтика

романтични градове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти