Начало / Статии / Статии - Швейцария

5 града на шоколада, които да посетите в Европа

Автор

/

NasamNatam.com и кулинарният канал Soul&Pepper TV представят своята нова поредица за кулинарни дестинации и пътешествия.

“Животът е несигурен. Изяжте първо десерта.” Приписват тези думи на жена на име Ърнестин Ълмър, но спокойно можем да кажем, че би могла да ги изрече почти всяка жена на тази планета, плюс много мъже.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако сте почитатели на какаовите изкушения и искате пътешествията ви да са винаги подсладени с кулинарни обиколки из ателиетата на местни шоколатиери, ето кои са вашите дестинации в Европа:

Шоколадовият влак в Швейцария

Снимка: iStock by Getty Images

От Монтрьо през Грюер до Брок и наобратно – това ще е най-вълнуващото шоколадово пътешествие в живота ви! Швейцарският шоколадов влак е в списъка с дестинации на всеки шокохолик и няма как да не е така – Швейцария е вероятно първата държава, за която се сещате, когато кажете „шоколад“.

Шоколадовото приключение започва от меката на джаза – Монтрьо. Следва изкачване до средновековния град Грюер. Звучи ви познато? Да, тук се е появило световно известното едноименно сирене, в чиято фабрика ще можете да надникнете. А последната спирка е в Брок – там, където ще се потопите в света на любимото изкушение. Ще се разходите из шоколадова фабрика, ще дегустирате различни видове шоколад и ще научите някои от малките тайни на десерта.

Перуджа, Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Няколкокилограмови калъпи шоколад с лешници, бадеми, люта чушка и всякакви невъобразими добавки ви подмамват от десетките павилиони на традиционния за Перуджа фестивал „Еврошоколад”, който се провежда всяка година за 10 дни около средата на октомври (и в други месеци покрай пандемията).

На фестивала ще можете да напълните чантите с шоколад-афродизиак, шоколад с канабис, пръчки салам от шоколад. Всякакви размери, форми и комбинации, които можете и не можете да си представите.

Брюж, Белгия

Снимка: iStock by Getty Images

Оставете автомобила си: можете да се разходите от единия край на историческия център на Брюж до другия за по-малко от половин час.

Градът има романтични канали, старовремски улички със съвременен уют, дълъг списък от луксозни хотели в обновени сгради, отговарящи и на най-взискателния вкус, плюс десетки отлични ресторанти, кафенета и барове. Тук няма едно шоколадово място - търговските улици са пълни със специализирани магазини за шоколад, където правенето на сладкото изкушение е превърнато в изкуство.

Страсбург, Франция

Снимка: iStock by Getty Images

Страсбург е многолик и романтичен град, както и най-добрата шокодестинация във Франция (съжалявам, Париж!). Музеят на шоколада се намира в южната част на Страсбург. Пред него ще видите няколко стари машини, с които в миналото се е правел шоколад. В музея ще научите за историята на шоколада, както и за технологията на добиването му и за различните му разновидности.

От кафенето в музея можете да си купите горещ шоколад, шоколадови шейкове, шоколадова бира, бонбони и какви ли не още шоколадови изненади.

Торино, Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Италия се завръща с още едно легендарно място за почитателите на шоколада. Има един северен италиански град, за който се твърди, че е роден дом на една от най-вкусните шоколадови комбинации, сътворявани някога. Градът е Торино, а вкусът е шоколадово-лешников или, както е познат в Торино, джандуя (gianduja).

Историята на джандуята датира от времето на Наполеон Бонапарт, когато сурово какао се намирало трудно и било изключително скъпо. През 1852 г. шоколатиерите от Торино Пол Кафарел и Микеле Проше проявили въображение и добавили към млечния шоколад паста от местен сорт лешници. Получило се по-евтино лакомство, което не подозирало славата, която го очаква. Така се родила джандуята в цялата й прелест.

Шоколадовите бонбони с лешници са "основни действащи лица" в ежегодния шокофестивал в Торино - ЧоколаТО (CioccolaTO). Почти всеки местен шоколатиер представя своя версия на джандуйотите. Но събитието не е посветено само на шоко-лешниковите изкушения. Шоколадът във всички негови измерения, вкусове и форми е издигнат в култ и любителите могат да опитат невероятни лакомства. Независимо дали сте в Торино по време на ЧоколаТО или не, бъдете спокойни - гладът ви за шоколад ще бъде заситен, защото градът е целогодишна шоколадова дестинация.

*

Открийте още вдъхновение, идеи и рецепти по българския кулинарен канал Soul&Pepper TV!

>
16 ноември 2023 г.

Тагове

кулинарен туризъм

любопитно

полезно

Soul and Pepper TV

Забележителности наоколо

Избрани оферти