Начало / Статии / Статии - Франция

Шамони и Монблан - първокласно място за ски и туризъм

Автор

/

Нищо чудно, че Шамони е избран за домакин на първите зимни олимпийски игри през 1924 г. Дълго преди да бъде провъзгласен за най-добрият курорт в Европа за напреднали и майстори скиори, Шамони е сериозен планинарски център и лятна столица на катерачите.

Шамони - Франция

Покритият с ледници Монблан се извисява току над града, а в ясен ден можете да видите Матерхорн, на 64 км оттук.

„Никога не съм знаел – никога не съм си представял какво са планините, преди да дойда тук“, казва Пърси Биш Шели след посещение през 1816 г. Долината Шамони пресича най-високите планини и ледници в Европа, осигурявайки смайващи гледки и терен, създаден за несравним летен туризъм и екстремно каране на ски извън пистите – по места стръмни, високи и дълги.

Откроява се спускането - и не само за майстори скиори – по знаменитата долина Бланш (Бялата долина), грапав, непрекъснат 17-километров ледник, от който се откриват спиращи дъха гледки. Още по-нависоко е 3842-метровият изострен Егий дю Миди (Южната игла), до който се стига с най-високия в света кабинков лифт – изумително преживяване за любители на височините, независимо дали скиори, или не.

Зъбчата железница стига до възхитителните 1913 метра в Леденото море (Mer de Glace), вторият по големина ледник в Алпите, друга алпийска земя на чудесата, която ще да е запленила Шели.

През летните месеци областта е посещавана от опитни  туристи, много от които предприемат любимата обиколка на Монблан. Целта на обиколката не е да стигнете върха на най-високата планина в Западна Европа, а по-скоро да следвате един кръгов маршрут през Франция, Италия и Швейцария и техните винаги променящи се панорамни гледки на ледници, върхове и ливади.

Следвайки пътищата, някога използвани от римските легиони, и пресичайки поредица от седем долини (всяка със свой пейзаж, кухня и култура), вие се натъквате на затънтени села и обичаи, непроменени през вековете. Направете си обеден пикник заради покритите с диворастящи цветя ливади.

Къде: Шамони: 613 км югоизточно от Париж, 82 км югоизточно от Женева, Швейцария.
Най-добро време: януари-март за ски. Обиколка на Монблан: тръгвания през юли-септември.

>
14 януари 2011 г.

Тагове

зимен туризъм

ски дестинации

социален туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти