Начало / Статии / Статии - Швейцария

Ресторант „Отел дьо Вий“ - по приказните стъпки на един легендарен ментор

Автор

/

 

Било е време, когато Фреди Жирар е бил смятан не само за най-добрият швейцарски майстор-готвач, но и за един от най-добрите в света – дори парижките му колеги неохотно са го нарекли „Майстор-готвач на века“ през 1989г. След години заплахи да излезе в пенсия, за да се отдаде на други интереси, легендарният „папа на швейцарската кухня“ накрая потресе гастрономическия свят, като направи точно това през 1996г.

Ресторант "Отел дьо Вий", Крисие, Во, Швейцария

Светът не рухна, нито пък спря. Всъщност неговият колега и протеже от 17 години Филип Роша осигури безболезнен преход и продължава да обслужва пълната зала с верни клиенти на „Ше Жирар“, които правят резервации два месеца предварително и карат 60 км от Женева дотук за един уикенд.

В крайна сметка Роша промени името на гастрономическото светилище и понижи официалността – но не качеството – на неговото обслужване половин резка надолу. Обаче той запази известен брой от вечните специалитети на своя ментор в менюто, и то в същото изключително изпълнение, както в миналото.

Тук, в кантона на Во, в сърцето на франкофонска Швейцария, Роша, подобно на Жирар преди него, с лекота балансира френското и немското, високото и ниското, простолюдното и изфиненото. Този кантон е мястото на открояващите се бели вина на околната област Лаво и превъзходните изби предлагат както тях, така и френски вина.

Къде: Крисие (на 7 км западно от Лозана), Во, Швейцария
Кога: отворен вторник-събота

15 август 2011 г.

Тагове

гастрономия

ресторанти

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти