Начало / Статии / Статии - Швейцария

Ресторант „Отел дьо Вий“ - по приказните стъпки на един легендарен ментор

Автор

/

Било е време, когато Фреди Жирар е бил смятан не само за най-добрият швейцарски майстор-готвач, но и за един от най-добрите в света – дори парижките му колеги неохотно са го нарекли „Майстор-готвач на века“ през 1989г. След години заплахи да излезе в пенсия, за да се отдаде на други интереси, легендарният „папа на швейцарската кухня“ накрая потресе гастрономическия свят, като направи точно това през 1996г.

Ресторант

Светът не рухна, нито пък спря. Всъщност неговият колега и протеже от 17 години Филип Роша осигури безболезнен преход и продължава да обслужва пълната зала с верни клиенти на „Ше Жирар“, които правят резервации два месеца предварително и карат 60 км от Женева дотук за един уикенд.

В крайна сметка Роша промени името на гастрономическото светилище и понижи официалността – но не качеството – на неговото обслужване половин резка надолу. Обаче той запази известен брой от вечните специалитети на своя ментор в менюто, и то в същото изключително изпълнение, както в миналото.

Тук, в кантона на Во, в сърцето на франкофонска Швейцария, Роша, подобно на Жирар преди него, с лекота балансира френското и немското, високото и ниското, простолюдното и изфиненото. Този кантон е мястото на открояващите се бели вина на околната област Лаво и превъзходните изби предлагат както тях, така и френски вина.

Къде: Крисие (на 7 км западно от Лозана), Во, Швейцария
Кога: отворен вторник-събота

>
15 август 2011 г.

Тагове

гастрономия

ресторанти

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти