Начало / Статии / Статии - Великобритания

Чатсуърт хаус - един от исторически „Големи домове“

Автор

/

От дузината исторически „Големи домове“ в английската провинция „Чатсуърт“ е от най-впечатляващите. В течение на столетия дом на херцога и херцогинята на Девъншър, той има 300 стаи, отворени за публични посещения, включително пищни разкошни апартаменти, богато украсени с произведения на изкуството. Не по-малко значими са и градините, проектирани от Ланселот „Възможността“ Браун през 60-те години на ХVІІІ в.; също толкова цененият Джоузеф Пакстън век по-късно ги превръща в едни от най-знаменитите градини в цяла Европа.

Разположен в зелените гънки на долината Деруент, този бароков дворец е изграден в края на ХVІІ в., оттогава са и части от прочутите градини, особено впечатляващата каскада от изкуствени водопади. Много поколения херцози са обогатявали удивителната колекция от произведения на изкуството. Тук има картини от майстори като Тинторето, Веронезе и Рембранд, а настоящият херцог и херцогиня са добавили към тях и повече съвременни творби, включително на техния приятел Лусиан Фройд.

Посетителите на 400-декаровата градина (в паркова територия от 4000 декара) трябва да посетят първо параклиса, чийто бароков интериор е един от най-изящните в цяла Англия.

Къде: 241 км северно от Лондон, 6 км източно от Бейкуел, Дербишър, Англия
Най-добро време: май и септември за градините.

Виж актуалните оферти за пътуване в Лондон!

Виж още:

Екскурзия в Шотландия

Екскурзия в Брюксел

Екскурзия във Великобритания

>
17 септември 2011 г.

Тагове

дворци

замъци

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти