Начало / Статии / Статии - Великобритания

Стратфорд ъпон Ейвън - драма, Бардът и призраци в родното място на Шекспир

Автор

/

Непреходната притегателна сила и универсалност на Шекспировите творби са превърнали родния му град в място за поклонение. Вече процъфтяващ пазарен град по времето на Барда, фахверковите къщи на Стратфорд и атмосферата на исторически просперитет най-вероятно биха привличали посетители и без славата на неговия син.

Стратфорд ъпон Ейвън, Уорикшър, Англия

Макар посещения до дома на съпругата му Ан Хатауей, до къщата, в която е роден той, или до църквата „Тринити“ от ХІІІ в., където той и семейството са погребани, да оформят задължителния маршрут, билети за представление от Кралската Шекспирова компания ще превърнат вашето посещение в нещо по-специално.

От трите театъра в града повечето класически пиеси се играят в Кралския Шекспиров театър; има седмични матинета за тези, които искат да се върнат в Лондон за вечеря. Елизабетинският по стил театър „Суон“ беше реконструиран по модела на Шекспировия оригинален театър „Глоуб“ („Глобус“), а „Адър Плейс“ („Другото място“) е по-интимно средище за експериментални представления.

Разопаковайте си багажа във великолепния хотел „Етингтън Парк“, величествена неоготическа сграда на брега на река Стоуър. разположена на същото място, където за първи път е било записано имение в „Книга на страшния съд“ (Doomsday Book, съставена през 1086 г. по заповед на Вилхелм Завоевателя книга, в която са записани всички владения на Англия), тази луксозна извънградска къща от ХІХ в. отдавна е свързвана с фамилията Шърли (Шекспировият герой Хал говори за „доблестния Шърли“ в „Хенри ІV“).

Семейните призраци още се мотаят тук – легендарната Дама в сиво има доста голяма известност в Англия. Една от най-известните появи на духове се е случвала тук много пъти: една и съща книга, „Сейнт-Ронанските води“ от Уолтър Скот полита от лавицата и при падането се отваря все на един и същи стих: „Весело местенце, казват, било тук нявга; Но нещо го тревожи днес – мястото е прокълнато“.

Гостите ще бъдат силно затруднени да намерят нещо, което да не е блажено, в това разглезващо убежище на Уорикшър, разположено сред 160 декара обитавани от сърни и елени гори и подкастрени градини.

Къде: Стратфорд ъпон Ейвън: 145 км северозападно от Лондон, Уорикшър, Англия
Най-добро време: театралният сезон е през март-ноември

>
27 март 2012 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

социален туризъм

театри

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти