Начало / Статии / Статии - Великобритания

Лъдлоу - самото съвършенство

Автор

/

Всяка страна си има свой текущ списък с претенденти за званието „най-хубав малък град“. Сигурно е, че Лъдлоу ще се появи във всеки англофилски списък (сещаме се и за Лейкок и Лейвънхам).

Лъдлоу - Великобритания
 

В тих, спокоен регион с пасторален пейзаж покрай границата на Англия с Уелс, област, извест на като Уелските мочури, Лъдлоу изисква известно търпение, за да го възприемеш – толкова блажено е избягал от душната атмосфера на градските автобуси, разпрострелите се на огромни площи градски жилищни масиви и търговските центрове.

Лебеди се плъзгат по водите на обграждащата градчето река Тими, върху която има средновековни мостове, често изобразявани в пейзажите на Търнър. Поради близостта си до уелската граница импозантният замък Лъдлоу преминава през 1094 г. под командването на графа на Шроусбъри; по-късно тук намират убежище двама млади принцове (синовете и наследниците на Едуард VІ), които умират в лондонския Тауър, и Катерина Арагонска.

Покрай калдъръмените улици се издигат елегантни дървени къщи в стил от епохите на Джордж І–ІV (ХVІІІ в.) и Джеймс І (1603–1625), а през последните години и немалко превъзходни ресторанти – изненадващо за непретенциозен провинциален аванпост с този размер и местоположение.

Не най-големият, но смятан от мнозина за най-добрият е отличаващият се със задушевна атмосфера „Мърчант Хаус“, който проправя пътя на изисканата кухня в Лъдлоу. Една респектираща витрина на местните шропшърски продукти, само шест малки маси приютяват привилегировани клиенти за вечеря, които идват чак от Лондон, за да се насладят на едни от най-изкусно представените и възхитително подредените ястия в областта. Идеален край за идеално прекаран ден.

Къде:  Лъдлоу -257 км северозападно от Лондон, „Мърчант Хаус“, Великобритания.
Най-добро време: Шекспир (заедно с много други) е примамката на двуседмичния фестивал на Лъдлоу, края на юни-началото на юли; Фестивал на храните – втория уикенд на септември. Два пъти месечно неделен битпазар на градския площад, от пролет до есен; пазар на храни петък, събота и понеделник целогодишно.

>
04 април 2011 г.

Тагове

пазари

стари градове

събития

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти