Начало / Статии / Статии - Великобритания

Оксфордският университет - другата легенда на образователната система

Автор

/

Макар градът Оксфорд да е основан преди университета, именно университетът привлича посетители днес и придава на града неговата самоличност и характер, откакто се е появил като официален учебен център около 1167 г.

Университетът Оксфорд - Великобритания

Не се оглеждайте за „кампуса“. Всъщност Оксфордският университет е сбор от 36 колежа (всички основани преди ХVІ в.), които са неотделимо свързани с града. Сградите са като христоматия на английската архитектура, очертавайки върху фона на небето силует от високи кули, островърхи кулички и шпилове, и превръщайки Оксфорд в един зримо очарователен град, превъзходен за разходки.

Включете се в пешеходна обиколка, водена от някой професор или студент – те са натъпкани с информация за двайсет и четиримата министър-председатели и многобройните интелектуални светила (от Греъм Грийн до Луис Карол и от Пърси Биш Шели до Бил Клинтън), които са се образовали тук.

Посетете пропитите с история студентски кръчми (известният пъб „Беър“ („Мечката“) от ХІІІ в. на улица „Алфред“ с неговата колекци от хиляди вратовръзки, като за начало), след това бавно и безцелно се поразходете покрай Темза. По-късно спрете в музея „Ашмоулиън“ на улица „Боумонт“, съкровищница на творби на изящните изкуства и антики, който е отворил врати през 1683 г., което го прави най-старият обществен музей в Британия.

Сред стотиците университетски сгради из града е хотелът от ХVІІ в. с фронтони „Олд Парсънидж“. Питайте за стая № 26, където е отсядал Оскар Уайлд. В самия център на града, но с атмосфера на селски хан, хотелът е бил изцяло и красиво възстановен.

Къде: Оксфорд, 87 км северозападно от Лондон
Най-добро време: пролет и есен

>
29 ноември 2010 г.

Тагове

образователни центрове

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти