Начало / Статии / Статии - Великобритания

Котсуолдс - вечна жива картина на английското село (ВИДЕО)

Автор

/

Дали с кола, или пеша, да обиколиш тази част на страната, означава да опознаеш селска Англия в най-чистия й вид. Вълната, някога основа на най-голямата британска индустрия, е главният търговски продукт тук през Средновековието. Почти всеки процъфтяващ град в региона има своя Шийп Стрийт (улица „Овча“) и впечатляваща църква или катедрала, построена с печалбите от тази индустрия.

Повечето от селищата, изградени от местния варовик в меден цвят (и затова естетически унифицирани като малко други) са съхранили своя характер, макар да са се посветили изцяло на туризма. Невероятно чистият град Чипинг Камдън има образцова главна улица и известните 40-декарови градини „Хайдкот“ (пионери на идеята за градина като поредица от „зали“). Викторианският художник и занаятчия Уилям Морис избира Байбъри за най-красивото село на Англия.

Купувачи на антики вземат най-прекия път до Стоу он дъ Уолд заради неговата пасторална красота и превъзходен избор. Челтнам се хвали със своето стъргало (Promenade), Бърфорд със своя създаващ настроение пъб/хан от ХV в. „Агнето“ (The Lamb).

Бродуей заслужава своята популярност, която дължи на архитектурно впечатляващата Хай Стрийт, по която има интересни антикварни магазинчета.  В Бродуей е също един от английските големи стари хотели, знаменитият „Лайгън Армс“. Обслужващ пътници от 1532 г., той е нещо като туристически кошер, но когато и последният автобус отпътува от градчето, гостите могат да се поглезят в този хан с много фронтони, където някога са отсядали крал Чарлс І и Оливър Кромуел, и при това красивият като картинка град да им е съвсем наблизо. Близо до врявата на Бродуей, но все пак достатъчно отдалечен, хотел „Бъкланд Манър“ е сграда в елизабетински стил, построена в средновековна среда и завършена през ХІХ в.



Изградена от добивания в местната кариера златист камък, с много фронтони и разпознавана по отличителните вертикални рамки на прозорците, които разделят крилата, сградата е безупречно обзаведена с подбрани старинни мебели и свежи цветя навсякъде.

Бъкланд е учудващо непринуден, проблясък на изчезващия начин на живот на хората от дребното дворянство до едрите  земевладелци, завит в пашкула на един оазис от 40 декара строго симетрично подредени градини. Част от двора около къщата е малка църква от ХІІІ в., чиито камбани от време на време звънят. От разкошните стаи на горните етажи може да се види как пасат говедата и овцете. Великолепна вечеря бива елегантно сервирана в сребърни съдове и при светлината на свещи.

Само на пет километра е Бродуей Тауър, най-високата точка наоколо и любимо място за пикници, откъдето, казват, можеш да видиш дванайсет графства в ясен ден.

Котсуолдс: западно от Лондон (Великобритания), разпростряло се на 161 км на север от Бат до Чипинг Камдън.
Най-добро време: май-октомври, с многобройни градски панаири. Всеки март конни надбягвания за златната купа на Челтнам.

Виж актуалните оферти за пътуване в Лондон!

Виж още:

Екскурзия в Единбург

Екскурзия в Глазгоу

Екскурзия в Дъблин

>
28 април 2020 г.

Тагове

селски туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти