Начало / Статии / Статии - Великобритания

Езерният край - великолепна разходка и възхитителни похапвания

Автор

/

Уилям Уърдсуърт описва Езерния край на Англия като „най-прекрасното място, познато на човека“. Разбираемо е защо англичаните се отнасят към тази далечна северозападна област с почит.

Езерният край, Ланкашър и Къмбрия, Великобритания

Това е една от най-живописните области на страната, и пасторална, и дива, украсена с петнайсет главни езера, дузини по-малки и стада пасящи овце навсякъде между тях. Най- големият от единайсетте защитени национални паркове в Англия и Уелс, Езерният край се простира върху 1408 км2 с голямо разнообразие на природни красоти.

По-голямата част от него е частна собственост, останалото принадлежи на Националния фонд. Природолюбителите отново и отново се връщат по дългите 2880 км пътеки. Обезсмъртен върху картини и в литературата, този край е месторождението и безусловният пейзаж на английския романтизъм.

Увенчаният поет Уърдсуърт (1770–1850) живее в Грасмиър със сестра си и е погребан в гробището на селската църква тук. Уърдсуърт е точно толкова запленен от близкото езеро Ълсуотър, описвайки го като „може би… най- щастливото съчетание на красота и величественост, което някое от езерата разкрива пред погледа ни“; именно край бреговете на Ълсуотър той съзира известната „тълпа златисти нарциси“.

През лятото един възстановен викториански параход прави редовни курсове по дългото 14,5 км езеро, второто по големина в края – най-добрият начин да се насладите на езерния пейзаж, който вдъхновява гигантите на Романтизма.

Когато струпването на хора през лятото стигне върха си и ви дойде малко в повече, уединете се в първия английски извънградски хотел от асоциацията „Реле и Шато“ (Relais&Chateaux) – „Шароу Бей“, върху относително изолирания южен бряг на Ълсуотър. Легендарен заради изключителните гледки към езерото, великолепните си чайове и прочутата си вечеря от шест ястия (десертите са една велика традиция тук), построеният през ХІХ в. хотел „Шароу Бей Кънтри Хаус“ е известен също и със сърдечното си гостоприемство.

Друг известен луксозен хотел-с-ресторант в Езерния край е „Милър Хау“ (на местния диалект howe означава „хълмът на“). Преди владян и управляван от знаменития главен готвач Джон Тоуви, този малък хотел в едуардиански стил се хвали с магична обстановка, с изгледи към Уиндърмиър до Лангдейл Пайкс, които се конкурират за вниманието ви наред със знаменитото меню от пет ястия на хотела.

Експерименталната британска кухня, сега под надзора на ученика на Тоуви, Сюзън Елиът, се сервира с един превзет и театрален маниер, който започва с приглушени светлини и изчаквателна тишина. Обслужването е любезно и атмосферата е на уютно домашно парти. Славата му идва и от великолепната листа с вина и изобилните десерти.

Поход до Орест Хед (единственият начин да изразходвате греховно изобилната закуска „Лейкланд платер“ в „Милър Хау“) предлага една от най-добрите панорамни гледки в областта. Една висока точка за незабравимите ви снимки е Скофeл Пайк – 979,1 м, най-високият връх в Англия.

Къде: Ланкашър и Къмбрия (451 км северозападно от Лондон), Великобритания
Най-добро време: пролет и есен заради най-красивите цветя (тук падат повече дъждове от всеки друг район на Англия).

Виж най-добрите оферти за пътуване в Лондон!

Виж още:

Екскурзия в Манчестър

Екскурзия в Единбург

Екскурзия в Амстердам
 

>
06 октомври 2011 г.

Тагове

езера

национални паркове

природни резервати

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти