Начало / Статии / Статии - Великобритания

Международен музикален ейстетвод - oлимпиади на уелската култура

Автор

/

Когато един уелски мъжки хор избухва в песен, публиката избухва в сълзи. По причини, изгубени нейде във времето, Уелс е отдавна известен с небесното качество на своите именити мъжки хорове, отличаващи се с полифонично „химнично пеене“, своего рода слухов водопад от множество ритми и мелодии.

Мъжките хорове са главната атракция на ейстетводи, древни уелски фестивали на музиката и културата, които водят началото си от датиращата от ХІІ в. келтска традиция на странстващите пеещи бардове.

Много ейстетводи се провеждат ежегодно в цялата страна, но двата основни са Международният музикален ейстетвод в Лланголлен – смятан за уелски олимпийски игри на поезията и песента – с 12 000 изпълнители на музика, песни и танци от петдесет различни страни в ярки национални носии, и Националният ейстетвод,един напълно уелски фестивал (осигурен е превод в слушалки), провеждан в различен град всяка година.

Богатата традиция на уелското хорово пеене, главно мъжко, има съществена заслуга за запазването на уелския език и продължава да играе голяма роля и в двата фестивала. В страна с размерите горе-долу на щата Масачусетс (или наполовина колкото Швейцария) има повече от 100 мъжки хора с 60 до 100 участника, които репетират и дават концерти целогодишно, за да се подготвят и усъвършенстват за националната проява: репетициите могат да носят същата наслада като големите представления, а в повечето случаи гостите са добре дошли. Уелските балади и религиозни песни са обичайният репертоар, но в програмата често биват включвани бродуейски мелодии и поп-шлагери (на уелски език).

Къде: Лланголлен, Северен Уелс, Уелс

Кога: началото до средата на юли

>
28 август 2012 г.

Тагове

културен туризъм

летен туризъм

любопитно

музикални събития

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти