Начало / Статии / Статии - Великобритания

Да спиш при книгите: Библиотеката, която предлага нощувки

Автор

/

За всеки почитател на четенето това звучи като сбъдната мечта – библиотека, която предлага на посетителите си да нощуват сред книги и произведения на изкуството.

Става дума за единствената библиотека, която предлага нощувки във ВеликобританияБиблиотеката на Гладстон в град Хардън, Уелс.

Освен с богатия си каталог от книги, който води началото си от личната колекция на Уилям Гладстон, библиотеката си има и зона за настаняване, където всеки читател ще се почувства като у дома си.

Ако вече планирате следващата си книжна ваканция, очакват ви цели 26 стаи с някои особено приятни характеристики – безплатно кафе, старовремски радиоприемници и гледки към уелската провинция.

Най-хубавата част обаче е...

...че всеки гост на хотела-библиотека има пълен достъп до всички 250 000 издания в книгохранилището чак до 22 часа вечерта, или с цели 5 часа повече, отколкото обикновените читатели на библиотеката.

Единственото нещо, което няма да откриете тук...

...е телевизор. Едва ли сте дошли в библиотеката, за да гледате телевизия!

Билиотеката на Уилям Гладстон

Освен като премиер на Великобритания, Уилям Гладстон е известен и като любител на четенето. В живота си той събира колекция от повече от 30 000 книги. След като се оттегля от политиката, той заживява в замъка Хардън в Уелс. Вече 80-годишен, той лично пренася голяма част от изданията си в специално изградените читални недалеч от дома му, за да направи притежанията си достъпни за по-широка аудитория. След смъртта му колекцията му от книги започва да се разраства, като местната общност изгражда и по-голяма сграда - сегашната библиотека - за нея.

„Книгите са приятна компания. Ако влезеш в стая, пълна с книги, дори и без да ги сваляш от рафтовете, те сякаш ти говорят, сякаш те приветстват с добре дошъл“ - Уилям Гладстон

Цените на нощувката са съвсем прилични като за британския пазар – 63 паунда за вечер. Повече информация за нощувките в библиотеката ще намерите тук.
Снимки: официалният сайт на библиотеката

>>> Вижте най-добрите оферти за пътуване до Великобритания и планирайте своята следваща книжна ваканция! >>>

>
27 февруари 2017 г.

Тагове

книги

любопитно

семеен туризъм

хотели любопитно

забавления за деца

библиотеки

Забележителности наоколо

Избрани оферти